trygonometria
alfa: Dany jest kąt skierowany β, gdzie β= −1230stopni . Znajdziemy miarę głowną tego kąta. Zauważ że
−4*360<β<−3*360, zatem β=α+(−4)*360, α∊<0,360) i k∊C
Obliczamy:
α=−1230+4(w tym miejscu dlaczego 4 a nie trzy − prosze niech ktos wytłumaczy)*360
α=210
12 kwi 20:49
sushi_ gg6397228:
masz miec kąt kąt między 0 a 360 stopni;
dodawaj na piechote po 360 do liczby "−1230"
12 kwi 20:55
alfa: czyli chodzi o to że aby obliczyć miare głowną musimy do kata skierowanego n razy dodawać 360
w przypadku liczby ujemnej lub w przypadku dodatniej odejmowac 360 aby α znalazlo sie w
przedziale <0,360)?
12 kwi 21:00
sushi_ gg6397228:
coś w tym stylu
12 kwi 21:01