Wyznacz równanie wielominu
Jancio: Z podanych punktów wyznacz równanie wielomianu 3 stopnia. (−2,0), (0,3), (3,0). Prawidłowa
odpowiedź to f(x)= a(x+2)2(x−3). Prosze o wytłumaczenie krok po kroku.
12 kwi 20:40
sushi_ gg6397228:
w zadaniu masz podane dwa miejsca zerowe, to zapisz to w postaci iloczynowej
12 kwi 20:46
Jancio: f(x)=a(x+2)(x−3)
12 kwi 20:49
Jancio: i co teraz ?
12 kwi 20:51
zawodus: podstaw punkty dane...
12 kwi 20:51
Jancio: f(x)=a(x+2)(x−3) P=(0,3)
3=a(0+2)(0−3) 3=−6a a=−1/2

?
12 kwi 20:55
Jancio: o to chodziło ?
12 kwi 20:55
PW: Jancio, (x+2) − tak, (x−3) − tak (bo w tych punktach wielomian się zeruje). Musi być
jednak trzeci czynnik, bo wielomian ma być trzeciego stopnia.
12 kwi 20:58
Jancio: no to rozumiem ale jak mam znaleść ten trzeci czynnik ?
12 kwi 20:59
5-latek: Jancio a co Ty robisz na lekcji ?
Pewnie masz 4 odpowiedzi do wybru i wybrales prawidlowa (taka ktora byla w ksiazce
rownie dobrze moze byc taka f(x)=a(x−3)2(x+2) tez dostaniesz wielomian stopnia trzeciego
Wielomian w postaci iloczynowej zaisujemy tak W(x)= a(x−x1)(x−x2)(x−x3)*......(x−xn) gdzie
x1 x2 x3 .....xn sa to miejsca zerowe (pierwiastki wielomianu)
CO to sa miejsca zerowe ?
sa to takie argumenty dla ktorych wartosc funkcji =0
jakie tu sa argumenty dla ktorych wartosc funkcji =0 ? takie (−2 0) i 3,0)
Teraz mamla uwaga . Rownanie to nie jest funkcja Piszsesz o rownaniu a masz wzor funkcji
Zwracaj bardziej szczegolna uwage na to co piszsesz
Wiec tak zgodnie z tym wzorem mamy
W(x)=a(x−(−2))(x−3) to W(x)=a(x+2)(x−3) ale jesli to wymnozysz to dostaniesz rownanie
stopnia drugiego a nie trzeciego
Wiec ktorys z tych pierwiastow musi byc podwojny zeby ten wieplmian byl stopnia trzeciego i
dlatego masz taki zapis jak twoj albo moj
12 kwi 21:00
5-latek: Za dlugo pisalem
12 kwi 21:01
PW: Mówiąc dokładnie − trzeci czynnik znajdziesz wykorzystując trzecią informację − że
W(0) = 3.
12 kwi 21:03
Jancio: no tak wszystko ładnie pięknie ale skąd ja mam wiedzieć czy to (x+2) czy (x−3) ma tu być
podwojone ? to jest bez róznicy czy jak bo juz nie wiem...
12 kwi 21:03
Jancio: czyli W(0)= a(0+2)(0−3) W(0)=−6a

12 kwi 21:05
sushi_ gg6397228:
jak masz zadanie z odpowiedziami, to wybierasz tą , która pasuje; jak nie ma to są dwie
odpowiedzi
12 kwi 21:06
PW: Napisz (x−c) i oblicz (nie ma w zadaniu żadnej sugestii, że jeden z pierwiastków wielomianu
jest podwójny, musisz do tego dojść w wyniku obliczeń).
Jeżeli − tak jak sugeruje 5−latek − miałeś odpowiedzi do wyboru, to po prostu sprawdzić,
dla której wersji jest
W(3) = 0.
12 kwi 21:09
Jancio: To nie jest takie zadanie zadanie dokłądnie brzmi "Na rysunku obok przedstawiono wykres
wielomianu trzeciego stopnia. ( na rysunku są takie punkty jak podałem)
a) wyznacz wzó wielomianu W
b) rozwiąż równanie W(x)+ U(x)=0 U(x)=2x−6
12 kwi 21:09
sushi_ gg6397228:
to szukaj czwartego punktu na rysunku
12 kwi 21:11
PW: Nareszcie podałeś treść zadania.Tracimy czas na domysły.
12 kwi 21:12
Jancio: ej prośba nie zostawiajcie mnie z tym zadaniem samego
12 kwi 21:17
PW: Już ostatni raz się domyślam:
− A nie jest tak przypadkiem na rysunku, że w punkcie (−2, 0) wykres "odbija się" od osi OX?
12 kwi 21:19
Jancio: no tak zgadza sie
12 kwi 21:21
Jancio: ten wykres wygląda jak taka fala coś jak to ∼ tylko bardziej pozakrzywine
12 kwi 21:22
Jancio: i odwrócone w drugą strone
12 kwi 21:22
Jancio: prośba PW nie trać jeszcze cierpliwości za chwile napewno zrozumiem o co chodzi
12 kwi 21:24
PW: Tak zachowuje się wykres wielomianu w otoczeniu pierwiastka o parzystej krotności (w tym
wypadku 2). Znak wielomianu nie zmienia się, bo zarówno z lewej jak i z prawej strony tego
miejsca zerowego czynnik
(x+2)2
jest dodatni. Geometrycznie oznacza to, że w x = − 2 wykres dosięga osi OX (jest miejsce
zerowe), ale tej osi nie przekracza (wielomian nie zmienia znaku).
12 kwi 21:26
Jancio: no i teraz rozumiem

wielkie dzieki

czyli to po prostu bedzie W(x)=a(x+2)
2(x−3) i dalej
to robie tak
W(0)=a(0+2)
2(0−3)
W(0)=−12a
3=−12a
a=−1/4
12 kwi 21:32
PW:
12 kwi 21:34
Jancio: tylko takie pytanie do B) bo po wymnożeniu W(x)=−1/4x3 −1/4x2 + 2x +3 i do tego mam dodać
2x−6 to to po prostu bedzie W(x)= −1/4x3−1/4x2 +4x −3 ? to wydaje mi sie za proste...
12 kwi 21:37
sushi_ gg6397228:
2x−6=2(x−3)
W(x)−−> zapisz w postaci iloczynowej i potem coś przed nawias wyciagnij
12 kwi 21:39
Jancio: sorki dokładnie to jest zapisane rozwiąż rówanie W(x) + 2x−6 = 0 czyli mam to dodać policzyc
delte i pierwiastki i tyle /
12 kwi 21:41
sushi_ gg6397228:
napisałem, co masz zrobic
12 kwi 21:42
Jancio: ok dochodze do tego żę −x3−x2+16x−12=0 i nie wiem co zrobić dalej moze jakaś mała podpowiedz
?
12 kwi 21:46
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei jak do tego doszedłeś, bo znowu jest ściema
i nie robisz tak jak proszę o liczenie
12 kwi 21:48
Jancio: robie tak jak umie czyli W(x)+ 2x−6= −1/4x3−1/4x2+4x−3=0
−x3−x2+16x−12=0
12 kwi 21:51
Jancio: twoim sposobem było by tak −1/4(x+2)2(x−3) +2(x−3)= 0
(−1/4 +2)(x−3)2(x+2)2=0
12 kwi 21:54
sushi_ gg6397228:
(x−3) *[ −0,25*(x+2)2 +2]=0 i potem nawias z delty lub a2−b2=...
12 kwi 21:56
Jancio: czyli będzie (x−3)*[−0,25x2 +x +3]= (x−3)[(x+2,5)(x−1,5)
12 kwi 22:02
5-latek: Dobry sposob pokazal kolega sushi Ci
t\Tylko TY teraz nie umiesz z niego skorzystac
Slyszales o takin dzialaniu jak rozdzielnosc mnozenia wzgledem dodawania ?
| | 1 | |
czyli a*b+c*b= b(a+c) masz tutaj a= − |
| (x+2)2 b= (x−3) i c= 2 |
| | 4 | |
12 kwi 22:03
sushi_ gg6397228:
po pierwsze
−1+2 ≠3
po drugie
−0,25 * 4x ≠ x
12 kwi 22:04
Jancio: wole zrobić to z delty wydaje mi sie łatwiejsze, jeszcze raz policze
12 kwi 22:07
Jancio: (x−3)[−0,25(x+2)2+2]= [−0,25(x2+4x+4) +2]= −0,25x2 −x −1 +2= 0,25x2 −x +1
delta=1− 4(−0,25)1=2 √delta={2}
x1=(1− √2)/ 0,5
x2= 1+ √2/ 0,5
12 kwi 22:16
Jancio: na koncu powinno byc −0,25x2 −x +1
12 kwi 22:18
sushi_ gg6397228:
x1= −2 +2√2
x2= −2 − 2√2
12 kwi 22:23
Jancio: kurde gdzie ja popełniłem bład bo liczyłem 5 razy i nie moge znaleźć
12 kwi 22:24
sushi_ gg6397228:
a= −0,25
2a=...
w / 0,5 = 2w
12 kwi 22:26
Jancio: a no faktycznie ale ze mnie głąb

to juz koniec zadanka wielkie dzieki za poświęcony mi czas
!
12 kwi 22:30
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 kwi 22:31