?
Damo93:
Zad.1..Zadania.info
Dla jakich wartości parametru k równanie I x + 5 I + k2 − 4k −26 = 0 ma dwa pierwiastki
różnych znaków.
Nie ogarniam tego zadania, za radom Piotr 10 − próbuje zrobić to graficznie ale nie bardzo
wiem jak
zapisałem coś takiego:
f(x) = I x + 5 I = −k2 + 4k + 26 rysuje te funkcje i nic mi to nie daje..
12 kwi 20:39
Damo93:
12 kwi 20:42
zawodus: źle
12 kwi 20:44
Damo93: to właśnie dlatego proszę o wyjaśnienie
12 kwi 20:46
zawodus: k − parametr.
12 kwi 20:46
ZKS:
Zauważ że funkcja y = |x + 5| przecina oś OY w punkcie (0 ; 5) zatem różne rozwiązania
będą dla −k2 + 4k + 26 > 5.
12 kwi 20:47
Damo93: aha czyli że dla p > 5 są dwa rozwiązania innych znaków ?
12 kwi 20:47
zawodus: y=k − to funkcja stała
y=k2+2k+1 − funkcja stała
.
.
.
12 kwi 20:47
PW: Rysowanie nic nie da, funkcją jest |x+5|. Wyrażenie −k2+4k+26 to parametr (można powiedzieć,
że jakaś liczba − na czas rozwiązania ustalona, dobrze by było oznaczyć to jednym symbolem,
np. m − i wtedy rozstrzygać o liczbie rozwiązań, nawet rysując).
12 kwi 20:47
ZKS:
Po lewej stronie osi OY masz rozwiązania ujemne po prawej stronie osi OY masz rozwiązania
dodatnie.
12 kwi 20:48
Damo93: dobra już rozumiem

dość nietypowe zadanko.. dzięki !
12 kwi 20:49
ZKS:
Nietypowe? Przecież to standardowe zadanko.
12 kwi 20:51
Damo93: Mam również problem z zadaniem z wielomianem:
Reszta z dzielenia wielomianu P(x) = 3x5 − 5x4 + ax3 + bx2 + cx + d przez wielomian Q(x) =
−3x4 + 2x3 + 8x2 jest taka sama jak reszta z dzielenia Q(x) przez wielomian R(x) = 3x2 −2x
+1. Oblicz wartość współczynników a,b,c,d
12 kwi 20:53
ZKS:
Gdzie jest problem?
12 kwi 20:54
ZKS:
Wyznaczona reszta z dzielenia Q(x) przez R(x)?
12 kwi 20:55
Damo93: ale zazwyczaj jest inaczej zapisane, np. liczba rozwiązań funkcji w zależność od parametru k a
tu ten parametr k jest −k2+4k+26 i to właśnie mnie zmyliło
12 kwi 20:56
zawodus: Standardowe rozwiązanie to
1. Podzielić Q(x) przez R(x)i zapisać resztę
2. Podzielić P(x) przez Q(x) i zapisać resztę
Przyrównać i zobaczyć co będzie
12 kwi 20:56
Damo93: | | 4 | |
zacząłem ale nie dokończyłem, ja ten wielomian Q(x) zapisałem w postaci 3x2(x−2)(x + |
| ) i |
| | 3 | |
te pierwiastki Q(x) chciał podstawić do P(x)
12 kwi 20:59
Damo93: zawodus podzieliłem i wyszło mi coś takiego :
z dzielenia Q(x) / R(x) reszta = 6x + 3
| | 2 | | 8 | |
a z dzielenia P(x) / Q(x) reszta równa = (24 |
| + a)x3 + ( |
| + b)x2 + cx + d |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 2 | |
jeżeli te reszty mają być równe to : d=3, c=6, b= − |
| i a = − 24 |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
12 kwi 21:11
Marcin: Co do pierwszego zadania. Dlaczego nie może być ≥5?
12 kwi 21:15
Damo93: właściwe to chyba może
12 kwi 21:16
Damo93: 0 a np. −3 są różne znaki,
12 kwi 21:17
Marcin: Ja właśnie dałem ≥5 i teraz już nie wiem sam czy zrobiłem dobrze czy źle
12 kwi 21:20
zawodus: To 0 jest jakiego znaku?
12 kwi 21:21
Marcin: żadnego
12 kwi 21:23
Damo93: Marcin: i jak ci wyszło ?
12 kwi 21:23
Marcin: <−3;7>, ale chyba jednak ma być (−3;7)
12 kwi 21:25