zadania z trygonometrii
Frank: Cześć
Mam problem z dwoma zadankami z trygonometrii. Proszę was o pomoc. Oto one.
1. Rozwiąż równanie sinx+cosx=√2
2. udowodnij tożsamość cos4+sin4=1−sin22x
12 kwi 20:35
PW: 1. to bym zgadł:
| | π | | √2 | | √2 | |
− Jeżeli x= |
| , to sinx+cosx= |
| + |
| = √2. |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Jedno rozwiązanie już mamy (plus wynikające z tego inne − związane z okresowością).
Pytanie tylko − czy nie ma innych rozwiązań?
12 kwi 20:41
Mila:
No to może tak:
1) sinx+cosx=
√2 /:
√2
sinx*cos(45
o)+sin(45
o)*cosx=1
sin(x+45
o)=1⇔
Jest tak, jak podał
PW
| | 1 | |
2) cos4x+sin4x=(cos2x+sin2x)−2*sin2x*cos2x=1− |
| sin2(2x)≠P |
| | 2 | |
12 kwi 21:14
Mila:
zgubiłam kwadrat w (2)
| | 1 | |
cos4x+sin4x=(cos2x+sin2x)2−2*sin2x*cos2x=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
12 kwi 21:16