Równanie + trygo
Maciek: Proszę o rozwiązanie tego czegoś, bez wykresu bo to potrafię:
4cos3x−4sin2x−3cosx+1=0 dla x ∊ <0;2π>
Z góry dzięki.
12 kwi 20:03
ICSP: Zamień sin2x na 1 − cos2x. Potem podstaw t = cosx i rozwiąż równanie wielomianowe.
12 kwi 20:04
Maciek: Kurde, dobrze myślałem na początku tylko zacząłem kombinować za bardzo. Dzięki za pomoc
12 kwi 20:09
ZKS:
Podobnie
4cos3(x) − 3cos(x) = cos(x)[2cos(2x) − 1]
−4sin2(x) + 1 = 2cos(2x) − 1
zatem
cos(x)[2cos(2x) − 1] + 2cos(2x) − 1 = 0
[2cos(2x) − 1][cos(x) + 1] = 0.
12 kwi 20:23