trygonometria
Mariuszzz: Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze?
2sin2x− 2sin2xcos x = 1 − cos x
2sin2x(1−cosx)=1 −cosx /1−cosx
2sin2x=1
sin2x=1/2
sinx = √2/2 lub sinx= −p{2]/2
Dobrze?
12 kwi 18:48
Draghan: Nie możesz dzielić przez (1−cosx)

Spróbuj zamienić funkcję sinus na cosinus
12 kwi 18:57
Bogdan:
2sin
2x(1 − cosx) = 1 − cosx ⇒ 2sin
2x(1 − cosx) − (1 − cosx) = 0
| | 1 | | 1 | |
2(1 − cosx)(sin2x − |
| ) = 0 ⇒ cosx = 1 lub sin2x − |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
12 kwi 19:02
ZKS:
Po co zamieniać zwykłe grupowanie wystarczy. Twój wspólny czynnik to to przez co dzielisz.
12 kwi 19:04