matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Karo:
Cześć, mam takie zadanie:
√
5
+1
√
5
−1
Wiadomo,że cos36
o
=
. Wykaż, że sin18
o
=
.
4
4
α
Próbowałam to zrobić na podstawie wzoru 1 − cosα = 2sin
2
, ale mi nie wychodzi.
2
12 kwi 18:34
Janek191:
Z tego wzoru wychodzi
3 −
√
5
√
5
− 1
sin 18
o
=
√
=
8
4
Sprawdź przez podniesienie do kwadratu
12 kwi 19:24