Wielomian
Mariuszzz: Wielomiany W (x) = x4 + px3 + 23x2 + qx+ 1 oraz P(x ) są wielomianami o współczynnikach
całkowitych, przy czym W (x ) = [P (x)]2 . Wyznacz wszystkie możliwe wartości p i q .
Moje rozumowanie:
P(x) = x2+ax+b − potem to do kwadratu i przyrównywać
dobrze?
czy może P(x) = ax2+bx+c
Nie wiem czy mam zakładać ,że przy x2 mozę być −1
Może ktoś wyjaśnić. Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania; /
12 kwi 18:34
Mariuszzz: 1 czy −1?
12 kwi 18:48
ZKS:
P(x) = ax2 + bx + c.
12 kwi 18:51