Obliczanie logarytmu
Natt: Oblicz log3 2=?
12 kwi 18:25
J: = x takie, że 3x = 2
12 kwi 18:27
Natt: No to jak poprzez potęgowanie zrobić z 3 2?
12 kwi 18:30
J: No własnie ... tu jest problem. (Nie da się obliczyć log32)
12 kwi 18:32
zawodus: Da się wyznaczyć przybliżenie tej liczby.
12 kwi 18:33
J: | | log2 | |
Możesz zrobić tak .... = |
| ... i poszukać w tablicach. |
| | log3 | |
12 kwi 18:34
Janek191:
Tablice logarytmiczne
12 kwi 18:35
5-latek: No to do jakiej potegi podniesc nalezy 3 aby dostac 2 ?
Lub przyblizona wartoscc tego logarytmu mozna wyznaczyc graficznie
Otoz narysuj na papierze milimetrowym (starannie wykres funkcji y=3
x
Papier milimetrowy widzialem ostatnio w Kauflandzie .
Odmierz na osi OY odcinek rowny 2 i poprowadz przez otrzymany punkt rownolegla do osi OX az
do punktu przeciecia sie z krzywa wykladnicza . Odcieta tego punktu da nam szukana wartosc x
Co prawda duzej dokladnosci nie osiagniemy ale zawsze to cos
12 kwi 18:37