Cyklo
Anal: cos(arcsinx)=? jak to uprościć? tzn wiem jak, ale nie wiem skad to sie wzielo

prosze o
pomoc, bo dreczy mnie to;<
12 kwi 17:57
Anal: !
12 kwi 18:02
J: = cos[arccos(90−x)] = cos(90−x) = sinx
12 kwi 18:09
pomocnik: arcsinx=arccos(90−x)?
12 kwi 18:12
pigor: ...., z jedynki cos
2α= 1−sin
2α ⇒ |cosα|=
√1−sin2α, ale
−
12π ≤ α= arcsinx ≤
12π, więc cosα= cos(arcsinx)>0, zatem
cos(arcsinx)= √1−sin2(arcsinx)=
√1−x2, bo sin(arcsinx)= x i to tyle.
12 kwi 18:25
Anal: ahahha, jestem geniuszem

dziekuje i przepraszam za klopot
12 kwi 19:13