wielomian
sylwek: zad 2 z arkusza info :
chciałem podzielić hornerem wielomian q(x) przez r(x) ale jak r(x) zaznczyć w tabelce jęśli
jest to wielomian 2 stopnia, który w dodatku nie ma pierwiastków ?
Reszta z dzielenia wielomianu P(x) = 3x5 − 5x4 + ax3 + bx2 + cx + d przez wielomian
Q(x) = −3x4 + 2x3 + 8x2 jest taka sama jak reszta z dzielenia wielomianu Q(x) przez
wielomian
R(x) = 3x2 − 2x + 1. Oblicz warto´sci współczynników a, b, c i d.
12 kwi 17:38
ICSP: Schemat Hornera stosujesz tylko gdy wielomian jest stopnia I
Po drugie twoje zadanie jest z próbnej matury "zadań.info".
12 kwi 17:42
sylwek: to jak obliczyć resztę z dzielenia tych wielomianów?
12 kwi 17:47
Draghan: Yyyy... Może policzyć metodą pisemną?
12 kwi 17:51
ICSP: albo uszanować prośbę organizatorów o nierozwiązywanie tych zadań ?

Przynajmniej do jutra.
12 kwi 17:51
Draghan: A to są jakieś zadanka chronione, tak
12 kwi 17:52
Piotr 10: Podziel wielomian Q(X) przez wielomian R(X) otrzymasz resztę, i dalej kombinuj
12 kwi 17:56
sylwek: nie wiedziałem że nie można ich dzisiaj rozwiązywać. skoro tak to dlaczego je udostepniają.
dzięki za pomoc.
12 kwi 18:07
Bogdan:
Udostępniają do samodzielnego rozwiązywania, bez podpowiedzi i wskazówek, aby każdy
mógł sprawdzić swoje i tylko swoje możliwości.
12 kwi 18:13