pochodne
chleb: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=13x3+mx2+4x+1 wykaz ze dla me<1,3> funkcja f jest
rosnąca w całej dziedzinie.
12 kwi 17:26
J: f,(x) = x2 + 2mx + 4 i pokaż, że dla m w podanym przedziale: f,(x) > 0 dla każdego x.
12 kwi 17:37
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| x3 + m x2 + 4 x + 1 |
| | 3 | |
więc
f' (x) = x
2 + 2m x + 4 > 0 ⇔ Δ < 0
Δ = 4m
2 − 4*1*4 = 4m
2 − 16 < 0 / : 4
m
2 − 4 < 0
( m − 2)*( m + 2) < 0
m ∊ ( − 2 ; 2 )
============
a nie do < 1 ; 3 >
12 kwi 17:46
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| x3 + m x2 + 4 x + 1 |
| | 3 | |
więc
f' (x) = x
2 + 2m x + 4 > 0 ⇔ Δ < 0
Δ = 4m
2 − 4*1*4 = 4m
2 − 16 < 0 / : 4
m
2 − 4 < 0
( m − 2)*( m + 2) < 0
m ∊ ( − 2 ; 2 )
============
a nie do < 1 ; 3 >
12 kwi 17:47