Pomocy
kamcztka: Korzystając z twierdzenia Weierstrassa o przyjmowaniu kresów przez funkcję ciągłą na przedziale
domkniętym uzasadnić ,że podane zagadnienia ekstremalne mają rozwiązania
a)wśród prostokątów wpisanych w trójkąt równoboczny o boku a istnieje ten , który ma
największe pole(założyć ,że 2 wierzchołki prostokąta należą do boków trójkąta)
12 kwi 16:59
zawodus: potrzebujesz zatem funkcji ciągłej na przedziale
12 kwi 17:01
kamcztka: tyle wiem

robiłam już to zadanie ale ciągle mi nie wychodzi...nie mam pomysłu co dalej
robić..
12 kwi 17:05
zawodus: pokaż co ci wyszło
12 kwi 17:07
kamcztka:

z=3/4 h= a
√3 dzielone na 6
y z tw. Pitagorasa otrzymałam jako y=a
√6
Potem podstawiłam do wzoru na pole prostokąta i otrzymałam
f(a)=a
2 (
√3−6
√2 całe wyrażenie dzielone przez 6
12 kwi 17:23
kamcztka: wiadome a =x+2y
12 kwi 17:28
kamcztka: pomoże ktoś?
12 kwi 17:35
kamcztka: Pomocy

13 kwi 10:54