Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści?
walt: Witam,
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km, wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj
rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
mniejszą od 25km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do B wyjeżdża o 1 godzinę wcześniej i
jedzie ze średnią prędkośćią o 7km/h większą od średniej prędkości drugiego rowerzysty.
Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, żę rowerzysta jadący z miejscowości A przebył do tego
| | 9 | |
miejsca |
| całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści? |
| | 13 | |
To zadanie było już rozwiązywane na tej stronie ale ja preferuję inny sposób który zawsze mi
wychodził a tu nagle KLOPS, proszę o sprawdzenie:
| 182 | | 56 | |
| −7= |
| /*t(t−1) , t>0 |
| t | | t−1 | |
182(t−1)−7t(t−1)=56t
182t−182−7t
2+7t=56t
−7t
2+133t−182=0 /:(−7)
t
2−19t+26
Δ
t=361−104=257 i do tego momentu coś jest źle, może mi ktoś pomóc?
12 kwi 16:46
zawodus: skąd takie równanie
Przecież żaden z nich nie przejechał całej drogi...
12 kwi 16:49
walt: zamiast 182 ma być 126, i wszystko gra, dzięki
12 kwi 16:55
walt: Co jest nie tak w moim rozumowaniu, zacząłem inaczej, po swojemu.
Rowerzysta A:
jedzie z prędkością o 7 większą więc dodaję 7 oraz wyjeżdża o godzinę wcześniej czyli ma
godzinę więcej więc dodaję jedynkę.
a roweżysta B przejechał tylko 56km
czyli:
56(t+1)+7t(t+1)=126t
56t+56+7t
2+7t=126t
7t
2−63t+56=0
t
2−9t+8=0
Δt=81−32
√Δt=7
t
1=1 − nie spełnia warunków zadania
t
2=8
więc kierowca B jedzie ze średnią prędkością 7km/h
natomiast kierowca A wg moich obliczeń jechał tyle samo.
Co wg mojego rozumowania jest źle? Z góry dziękuję za pomoc
12 kwi 17:11
Hajtowy:
| 9 | |
| * 182 = 126  |
| 13 | |
182−126=56
NO i z tego wynika, że:
vt=126
(v−7)(t−1)=56
12 kwi 17:14
Hajtowy:
Rozwiązując ten układ równań pięknie wychodzi, że t=2 v t=9
No i po podstawieniu wychodzą OK średnie prędkości
12 kwi 17:15