wykazac
muszka: Wykazać, że dla każdego x > 0 zachodzi nierówność∊x> arctgx. Potrzebuję pomocy nie wiem jak
zacząć.
12 kwi 15:51
pomocnik: Zależy, co umiesz? Jak potrafisz policzyć pochodne, to zbadaj monotoniczność funkcji
f(x)=arctgx−x i wyciągnij odpowiednie wnioski.
12 kwi 17:34
Janek191:
| | π | |
Wiemy, że tg x > x w ( 0; |
| ) |
| | 2 | |
Funkcja arctg x jest funkcją odwrotną do funkcji tg x, więc jej wykres jest symetryczny
względem prostej y = x do wykresu funkcji y = tg x, zatem arctg x < x lub x > arctg x.
12 kwi 18:30
pomocnik: A skąd wiemy?
12 kwi 18:35
Janek191:
Ze szkoły
sin x < x < tg x
12 kwi 18:55
pomocnik: No w sumie.

Tyle, że pewnie nie wszystkich to zadowoli.
12 kwi 18:58
muszka: Bardzo dziękuję tak pochodne potrafie.
14 kwi 11:30