jerey: dzisiaj na maturze w szkole miałem takie zadanie, ktorego nie zrobiłem.
| | x+3 | |
wyznacz zbior wartosci okreslonej wzorem f(x)= |
| |
| | x2+7 | |
i nie wiem jak to ruszyc. okresliłem tylko dziedzine D=R
12 kwi 13:44
Piotr 10: No ja bym proponował tak , gdzie w − oznacza zbiór wartosci funkcji
w*(x
2+7) = x+3
wx
2+7w − x − 3 = 0
wx
2 − x +7w − 3=0
Czyli teraz badamy, jeśli w=0, to
x = − 3 OK.
Jeśli w≠0 i Δ ≥ 0
Δ=1 − 4w(7w−3)= 1 − 28w
2+12w ≥ 0
−28w
2+12w+1 ≥ 0
Δ
w=144+112=256
I tutaj dalej wylicz sobie
12 kwi 13:49
jerey: dzieki.
12 kwi 13:59
zawodus: Dokładnie to oznaczmy sobie nasze wyrażenie przez a
Teraz żądamy aby nasze równanie miało rozwiązanie.
Najlepiej sobie to wyobrazić graficznie.
12 kwi 14:10