Wielomiany
rules: Mam rozwiązań poniższe równanie wielomianowe
(x2 + x)4 − 1 = 0
wychodzi :
(x2 + x +1) (x2 + x + 1) [ (x2 + x)2 + 1] = 0
jak mam robić nawias kwadratowy ? prosze o pomoc
12 kwi 13:44
ICSP: a2 + 1 = 0 jakim jest równaniem ?
12 kwi 13:45
J: Co kombinujesz ... x2 + x = 1 lub x2 + x = − 1
12 kwi 13:57
rules: nie moge tak zrobić, trzeba rozłożyć na czynniki
12 kwi 14:09
ICSP: Masz rozwiązać równanie, a nie rozłożyć na czynniki.
12 kwi 14:15
J: A co to zmienia .. ? Obliczysz miejsca zerowe i przedstawisz w postaci iloczynowej.
12 kwi 14:17
Mila:
(x2+x)4=1
x2+x=1 lub x2+x=−1
x2+x−1=0 lub x2+x+1=0
i rozwiązujesz
12 kwi 20:12