Prawdopodobieństwo Poziom Rozszerzony
arczi2095: Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 16.
12 kwi 13:40
Draghan: 16 = 2*2*2*2*1 = 4*2*2*1*1 = 8*2*1*1*1 = 4*4*1*1*1
Mamy 4 przypadki, teraz tylko policzyć, na ile sposobów każdy z nich można ustawić.
1. Wybieramy 1 z 5 miejsc dla jedynki, na pozostałych stoją 2. Czyli na
5 sposobów.
| | | |
2. Wybieramy m−ce dla czwórki na 5 spos. i dwa miejsca dla dwójek. Czyli na 5 * | = |
| | |
30 sposobów.
3. Wybieramy 1 z 5 miejsc dla ósemki i 1 z 4 pozostałych miejsc dla dwójki.
Czyli na
5*4 = 20 sposobów.
| | 5! | |
4. Ten ciąg można ustawić na |
| = 10 sposobów. |
| | 2!*3! | |
Wszystkich takich liczb jest 65.
12 kwi 14:57
Eta:
Permutacje z powtórzeniami
| | 5! | |
2*2*2*2*1 ... |
| = 5 takich liczb |
| | 4! | |
| | 5! | |
4*2*2*1*1 ... |
| = 30 takich liczb |
| | 2!*2! | |
| | 5! | |
8*2*1*1*1 ... |
| = 20 takich liczb |
| | 3! | |
| | 5! | |
4*4*1*1*1 ... |
| = 10 takich liczb |
| | 2!*3! | |
R−m :
65 takich liczb
12 kwi 21:10