Ciągi. poziom rozszerzony.
arczi2095: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 9, to ciąg ten zmieni się
w arytmetyczny, a jeżeli od drugiej liczby nowego ciągu arytmetycznego odejmiemy 1, to znów
otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
12 kwi 13:10
ICSP: i w czym jest problem ?
Oznacz sobie jakoś te liczby np :
I liczba − a
II liczba − b
III liczba − c
i zapisz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
12 kwi 13:13
arczi2095: Właśnie problem jest w tym, że do zadania podchodziłem już z 5 razy, wszystko się liczy ok, ale
wyniki wychodzą zupełnie inne niż mają wyjść
12 kwi 13:15
ZKS:
No to pokaż jak liczysz.
12 kwi 13:17
J:
b2 = a*c
2(b+9) = a + c
(b+8)2 = a*c
12 kwi 13:24
J: Zacznij od... b2 = (b+8)2 ...... i oblicz b.
12 kwi 13:26
arczi2095: OK dzieki teraz juz poszlo
12 kwi 13:30