matematykaszkolna.pl
Tożsamości trygonometryczne Draghan: Dwie tożsamości trygonometryczne + jedno pytanie emotka Może najpierw jedna tożsamość, z którą sobie nie radzę. 1. Udowodnij, że cos(3x) = 4cos3x − 3cosx Rozbijam lewą stronę na cos(2x + x), później pozbywam się 2x... Ale w tym zawsze wychodzi mi wyrażenie z sinx, a nie mam pojęcia, jak się go "pozbyć" emotka Mógłby ktoś spróbować to rozwiązać? 2. Pytanko emotka Mam do udowodnienia taką tożsamość:
sin(5x) + sin(3x) 

= tg(4x)
cos(5x) + cos(3x) 
Czy bez stosowania wzorów na (sinα + sinβ) i (cosα + cosβ) da się jakoś w miarę sprawnie udowodnić tę tożsamość? Z tymi wzorami to są może 3 przekształcenia i udowodnione, ale bez nich? Pewnie cała (podatna na błędy) strona z przekształceniami... Pytam z tego względu, że tych wzorów nie widziałem w tablicach i się zastanawiam, czy może dobrze byłoby się ich nauczyć... emotka
12 kwi 13:07
ICSP: L = cos(2x +x) = cos2x * cosx − sin2x * sinx = (cos2x − sin2x)*cosx − 2sin2xcosx = = (cos2x − 1 + cos2x) * cosx − 2(1 − cos2x) * cosx = = 2cos3x − cosx − 2cosx + 2cos3x = 4cos3x − 3cosx = P
12 kwi 13:10
Godzio: 1. To wyrażenie z sinx na pewno jest w kwadracie, a wtedy sin2x = 1 − cos2x i masz same cosinusy, jeżeli Ci wychodzi SAM sinx to znaczy, że po drodze robisz błąd. Daj znać jak Ci pójdzie emotka 2. Szybkim sposobem będzie też rozbicie ze standardowych wzorów
sin(4x + x) + sin(4x − x) 

=
cos(4x + x) + cos(4x − x) 
2sin4xcosx sin4x 

=

= tg4x
2cos4xcosx cos4x 
12 kwi 13:11
Draghan: emotka Dziękuję emotka emotka W moich notatkach przeoczyłem coś i dlatego zostawało mi wyrażenie z sinusem
12 kwi 13:13
Draghan: Nie, Godzio − to było właśnie samo sinx, ale to wynikło z mojego niedopatrzenia, którego nie mogłem się dodatkowo dopatrzeć przy sprawdzaniu, co jest źle Ale i Tobie dziękuję emotka
12 kwi 13:15
Draghan: Okej emotka Wszystko jasne jak słoneczko emotka Dziękuję − temat zamknięty emotka I jeszcze po emotka dla każdego z Was emotka
12 kwi 13:18
Godzio: emotka
12 kwi 13:23