Może najpierw jedna tożsamość, z którą sobie nie radzę.
1. Udowodnij, że cos(3x) = 4cos3x − 3cosx
Rozbijam lewą stronę na cos(2x + x), później pozbywam się 2x... Ale w tym zawsze wychodzi mi
wyrażenie z sinx, a nie mam pojęcia, jak się go "pozbyć"
Mógłby ktoś spróbować to
rozwiązać?
2. Pytanko
Mam do udowodnienia taką tożsamość:
| sin(5x) + sin(3x) | |
= tg(4x) | |
| cos(5x) + cos(3x) |
Pytam z tego względu, że tych wzorów nie widziałem w tablicach i się zastanawiam, czy może
dobrze byłoby się ich nauczyć...
2. Szybkim sposobem będzie też rozbicie ze standardowych wzorów
| sin(4x + x) + sin(4x − x) | |
= | |
| cos(4x + x) + cos(4x − x) |
| 2sin4xcosx | sin4x | ||
= | = tg4x | ||
| 2cos4xcosx | cos4x |
Dziękuję
W moich notatkach przeoczyłem coś i dlatego zostawało mi wyrażenie z sinusem
Ale i Tobie dziękuję
Wszystko jasne jak słoneczko
Dziękuję − temat zamknięty
I jeszcze po
dla każdego z Was