wynik rózni sie od wyniku Pana Jakuba ale robiłam innym sposobem
proszę o zerknięcie do tematu i opinie
Pozdrawiam
| a2 | |
= b2 | |
| (2(1− cos2α)) |
| a2 | ||
b2= | ||
| (2(1− cos2α)) |
| a | ||
b= | ||
| √2− 2cos2α |
| a2(2− *2cos2α) −a2 | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a2(2− *2cos2α −1 ) | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a2(1− *2cos2α) | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a √(1− *2cos2α) | ||
x= | ||
| √2− 2cos2α |
| h1 | b | ||||||||
= | |||||||||
| x |
| 2h1 |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| a |
|
| 2h1 | 1 | ||
= | |||
| a | √(1− 2cos2α) |
| a | ||
h1= | ||
| 2√(1− 2cos2α) |
| a2 | ||
h12= | ||
| 4(1− 2cos2α) |
| a√3 | a2 | |||
H2 + | = | |||
| 6 | 4(1− *2cos2α) |
| a2 | a√3 | |||
H2= | − | |||
| 4(1− 2cos2α) | 6 |
| 6a2 −a√3(1− 2cos2α) | ||
H2= | ||
| 24(1− 2cos2α) |
| √6a2 −a√3− 2√3cos2α) | ||
H= | ||
| √24− 48cos2α) |
| a2√3 | √6a2 −a√3− 2√3cos2α) | |||
V= 1/3 * | * | |||
| 4 | √24− 48cos2α) |
| a2√3√6a2 −a√3− 2√3cos2α) | ||
V= | ||
| 12√24− 48cos2α) |
| a2√18a2 −3ap− 6cos2α) | ||
V= | ||
| 12√24− 48cos2α) |
| 1 | a√3 | ||
H2 + ( | )2 = h12 | ||
| 3 | 2 |
czy Twoim zdaniem ten sposób może być ? wynik na pewno będzie sie
różnił od wyniku Jakuba.
| a√3 | a2 | |||
H2 +( | )2 = | |||
| 6 | 4(1− *2cos2α) |
| a2 | 3a2 | |||
H2= | − | |||
| 4(1− 2cos2α) | 36 |
| 36a2 −3a2(1− 2cos2α) | ||
H2= | ||
| 144(1− 2cos2α) |
| a√36 −3+6cos2α) | ||
H= | ||
| 12(1− 2cos2α) |
| a2√3 | a√36 −3+6cos2α) | |||
V= | * 1/3 * | |||
| 4 | 12(1− 2cos2α) |
| a3√36√3 −3√3 +6√3cos2α) | ||
V= | ||
| 144(1− 2cos2α) |
| a√3 | a2 | |||
H2 +( | )2 = | |||
| 6 | 4(1− *2cos2α) |
| a2 | 3a2 | |||
H2= | − | |||
| 4(1− 2cos2α) | 36 |
| 9a2 −3a2(1− 2cos2α) | ||
H2= | ||
| 144(1− 2cos2α) |
| a√9 −3+6cos2α) | ||
H= | ||
| 12(1− 2cos2α) |
| a2√3 | a√9 −3+6cos2α) | |||
V= | * 1/3 * | |||
| 4 | 12(1− 2cos2α) |
| a3√9√3 −3√3 +6√3cos2α) | ||
V= | ||
| 144(1− 2cos2α) |
już poprawiłam wszystkie błedy jakie zobaczyłam. na kartce znacznie łatwiej sie to robi
| a√3 | a2 | |||
H2 +( | )2 = | |||
| 6 | 4(1− *2cos2α) |
| a2 | 3a2 | |||
H2= | − | |||
| 4(1− 2cos2α) | 36 |
| 36a2 −3a2(1− 2cos2α) | ||
H2= | ||
| 6(1− 2cos2α) |
| a√36 −3+6cos2α) | ||
H= | ||
| 6(1− 2cos2α) |
| a2√3 | a√36 −3+6cos2α) | |||
V= | * 1/3 * | |||
| 4 | 6(1− 2cos2α) |
| a3√36√3 −3√3 +6√3cos2α) | ||
V= | ||
| 72(1− 2cos2α) |
| a2 | |
= b2 | |
| (2(1− cos2α)) |
| a2 | ||
b2= | ||
| (2(1− cos2α)) |
| a | ||
b= | ||
| √2− 2cos2α |
| a2(2− *2cos2α) −a2 | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a2(2− *2cos2α −1 ) | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a2(1− *2cos2α) | ||
x2= | ||
| 2− 2cos2α |
| a √(1− *2cos2α) | ||
x= | ||
| √2− 2cos2α |
| h1 | b | ||||||||
= | |||||||||
| x |
| 2h1 |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| a |
|
| 2h1 | 1 | ||
= | |||
| a | √(1− 2cos2α) |
| a | ||
h1= | ||
| 2√(1− 2cos2α) |
| a2 | ||
h12= | ||
| 4(1− 2cos2α) |
| a√3 | a2 | |||
H2 +( | )2 = | |||
| 6 | 4(1− *2cos2α) |
| a2 | 3a2 | |||
H2= | − | |||
| 4(1− 2cos2α) | 36 |
| 9a2 −3a2(1− 2cos2α) | ||
H2= | ||
| 36(1− 2cos2α) |
| a√9−3+6cos2α) | ||
H= | ||
| 6(1− 2cos2α) |
| a2√3 | a√9−3+6cos2α) | |||
V= | * 1/3 * | |||
| 4 | 6(1− 2cos2α) |
| a3√9√3 −3√3 +6√3cos2α) | ||
V= | ||
| 72(1− 2cos2α) |
| a3√18−18cos2α | ||
V = | ||
| 72−144cos2α |
| a3√18+18cos2α | ||
V= | ||
| 72−144cos2α |
| a3cosα | ||
V = | ||
| 12 − 24cos2α |
to jest to zadanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/2522.html