Licvzby
Wazyl: Zadanie
Pokazać, że dla dowolnych liczb naturalnych liczb m i n, iloczyn mn(m4 − n4) jest
podzielny przez 30.
Od czego zacząć?
12 kwi 12:15
ICSP: od pokazania, że 30 | m5 − m
12 kwi 12:16
Wazyl: To zrobione. Indukcyjnie albo mod. Co z tego wnioskować?
12 kwi 12:18
ICSP: to zauważ, że mn(m4 − n4) = m5n − n5m = m5n − mn − n5m + mn = ...
12 kwi 12:19
Wazyl: Moge tak:
Pokazać że dla n=1 podzielność zachodzi i dalej indukcją traktując m jako stałą?
12 kwi 12:20
ICSP: Możesz próbować indukcją, tylko po co ? Masz już prawie gotowe rozwiązanie, dwa posty wyżej.
12 kwi 12:24
Wazyl: zrobione

Chociaż ciekawy pomysł myślę zeby indukcją.
12 kwi 12:25