Metoda algeb. a metoda graf.
meo: Uklad algebraiczny i graficzny
Czy punkt przeciecia dwoch prostych, ktore zostaly rozawiazane metada algebraiczna i graficzna
moze byc inny? Punkt przeciecia−metoda algeb.− (−3,2), metoda graf.−(3,−2).
Oto uklad rownan
x−y=−5
2x+y=−4
12 kwi 11:06
kochanus_niepospolitus:

x = y−5
2x+y=−4
2y − 10 + y = −4 <=> 3y = 6 <=> y = 2
x = −3
błędnie narysowałeś proste
12 kwi 11:10
Janek191:

x − y = − 5
2x + y = − 4
−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
3 x = − 9 / : 3
x = − 3
=====
y = x + 5 = − 3 + 5 = 2
P = ( − 3; 2)
================
Metoda graficzna:
y = x + 5
y = − 2 x − 4
Rysujemy proste o podanych równaniach : ( czerwona i niebieska )
Odczytujemy P = ( − 3; 2)
======================
Jest ok
12 kwi 11:13
meo: ale jezeli naryuje proste wyznaczjac pkt z metody algeb. to miejsce ich przeciecia jest inne
niz w metodzie graficznej
12 kwi 11:19
kochanus_niepospolitus:
meo ... bo ŹLE rysujesz
12 kwi 11:20
kochanus_niepospolitus:
I ja i Janek narysowaliśmy te proste ... masz tak je narysowane
12 kwi 11:20
meo: bo pkt przeciecia w obu metodach powinien byc taki sam, nie?
12 kwi 11:20