Proszę o pomoc :(
Nick: 1)Znaleźć kąt ABC gdzie A(2,7,0), B(−1,−1,4), C(3,0,1)
2)Znaleźć takie dwa wektory prostopadłe o długościach
√5 oraz 3 i o pierwszych współrzędnych
dodatnich ktore sa prostopadle do wektora [−4, 2, 5]
Pomoże mi ktoś z tymi zadaniami? nie potrafię sobie z nimi poradzić
12 kwi 10:52
kochanus_niepospolitus:
1) I w czym problem

wyznaczasz BA i BC
i z czego teraz można skorzystać by łatwo i szybko wyznaczyć ∡ABC
12 kwi 11:27
kochanus_niepospolitus:
2) Dwa wektory są prostopadłe ... to ... co wtedy zachodzi
12 kwi 11:27
Janek191:
Np. 1)
→
AB = [ − 3, − 8,4 ]
→
AC =[ 1 , − 7, 1 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = [ − 3 , − 8 , 4 ] o [ 1 , − 7 , 1 ] = −3*1 + (−8)*(−7) + 4*1 = − 3 + 56 + 4 = 57
Długości wektorów:
I AB I =
√ 9 + 64 + 16 =
√89
I AC I =
√1 + 49 + 1 =
√51
więc
| | 57 | | 57 | |
cos α = |
| = |
| ≈ 0,8460 |
| | √89*√51 | | √4539 | |
α ≈ 32
o 10'
===========
12 kwi 11:36
Nick: Ojej dziękuje już wiem jak zrobić to pierwsze

ja źle zaczęłam.
a drugie jeżeli są prostopadłe to a
→◯a
→ =0 tak? ale co dalej?
12 kwi 11:37
Nick: Janek źle obliczyłeś bo kąt ma być równy ≈48o18
12 kwi 11:39
Janek191:
Np. 1)
→
AB = [ − 3, − 8,4 ]
→
AC =[ 1 , − 7, 1 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = [ − 3 , − 8 , 4 ] o [ 1 , − 7 , 1 ] = −3*1 + (−8)*(−7) + 4*1 = − 3 + 56 + 4 = 57
Długości wektorów:
I AB I =
√ 9 + 64 + 16 =
√89
I AC I =
√1 + 49 + 1 =
√51
więc
| | 57 | | 57 | |
cos α = |
| = |
| ≈ 0,8460 |
| | √89*√51 | | √4539 | |
α ≈ 32
o 10'
===========
12 kwi 11:40
Janek191:
W którym miejscu jest źle ?
12 kwi 11:46
Nick: Musisz policzyć wektory AB i BC i wtedy ładnie wychodzi
12 kwi 11:48
Janek191:
Faktycznie − wyznaczyłem inny kąt

→
BA = [ 3, 8, − 4]
→
BC = [ 4, 1 , − 3]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = 3*4 + 8*1 + ( −4)*(−3) = 12 + 8 + 12 = 32
I BA I =
√ 9 + 64 + 16 =
√89
I BC I =
√16 + 1 + 9 =
√26
więc
| | 32 | |
cos β = |
| = 0,6652 |
| | √89*√26 | |
β ≈ 48
o18 '
==========
12 kwi 11:54
Nick: tak

a wiesz może jak poradzić sobie z zadaniem 2?
12 kwi 12:08
Janek191:
Może tak ? :
→
a = [ − 4, 2 , 5]
→
b = [ 1, x, y ]
→
c = [ 1, u, v ]
oraz
→ →
a o b = 0
→ →
a o c = 0
→ →
b o c = 0
I b I = √5
I c I = 3
−−−−−−−−−−−−−−−
12 kwi 12:16
Nick: niestety nie

bo w wyniku jest [1,2,0] oraz [2,−1,2]
12 kwi 12:19
Janek191:
To daj
→
c = [ 2, u, v]
12 kwi 12:46