układ równań
Mysza: Czy może ktoś mi pokazać jak rozwiązać układ równań i również podać jego interpretacje
geometryczną ?
y=−x2+3 (w pierwszym jest x do kwadratu )
y=2x+3
12 kwi 10:48
kochanus_niepospolitus:
rozwiązanie
2x+3 = −x2+3
2x+3 + x2 − 3 = 0
x2 + 2x = 0
x*(x+2)=0
x=.... ⋁ x = .....
y=.... y = ....
interpretacja geometryczna:
pierwsze równanie opisuje parabolę
drugie równanie opisuje prostą
rysujesz te dwie funkcje i wyznaczasz punkty przecięcia tych funkcji
12 kwi 11:06
Mysza: a to y=...... v x=... to co oznacza ?
12 kwi 22:50
sushi_ gg6397228:
że trzeba się samemu wysilić i podać liczbę
12 kwi 22:53
Marcin: x=0 lub x=−2

sushi śmieszku
12 kwi 22:54
Mysza: AAaa. Dzięki
12 kwi 22:55
Mysza: A skąd wiadomo która parabola a która prosta ?
12 kwi 22:56
5-latek:

Iloczyn dwoch czynnikow a*b=0 gdy czynnika=0 lub czynnik b=0
symbol ⋁ oznacza w logice wlasnie spojnik
lub
czy tego nie mieliscie w szkole . Musieliscie miec .
12 kwi 22:56
5-latek: A wiadomo z chodzenia do szkoly

Jak chodzisz to wiesz jak nie to lipa
12 kwi 22:58
Mysza: To tak ona ma wygladać (interpretacja)?
12 kwi 23:00
5-latek: Tak ma wyglac ta interpetacja
Wkresem funkcji y=−x2+3 jest parabola y=−x2( ktora potrafisz narysowac i przesunieta o
wektor [ 0 3] czyli 3 jednostki do gory (ten zielony wykres
Wykresem funkcji y= 2x+3 jest przeciez linia prosta . Nie mow mi ze nie umiesz narysowac
wykresu funkcji liniowej
12 kwi 23:05
Mysza: a y=x2−2x
y=−x+2
12 kwi 23:27
5-latek:
12 kwi 23:58