ostroslup prawidłowy czworokątny kąt przy wieszchołku ma miarę α, oblicz tangens kąta β jaki
tworzy płaszczyzna przechodząca przez wieszchołek ostrosłupa i środki 2 sąsiednich boków
podstawy
a2 = 2l2 − 2l2cosα
a2 = 2l2(1 − cosα)
| a2 | ||
2l2 = | ||
| 1−cosα |
| a2 | ||
l2 = | ||
| 2(1−cosα) |
| d | a√2 | ||
= | |||
| 2 | 2 |
| a2 | a2 | a2 | a2cosα | |||||
H2 = l2 − | = | − | = | |||||
| 2 | 2(1−cosα) | 2 | 2(1−cosα) |
| a√cosα | ||
H = | ||
| √2√1−cosα |
| H |
| |||||||||||||||
tgα = | = | |||||||||||||||
|
|
| cosα | ||
tgα = 2√ | ||
| 1−cosα |