matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Ania:
3
Czy mogłabyś prosić o pomoc? Pudełko od zapałek ma długość 5cm i objętość 33
cm
3
. Jaka
4
musi być szerokość i wysokość pudełka, aby na sporządzenie wszystkich jego 9 ścianek zużyć jak najmniej materiału (grubość ścianek pomijamy)?
2 lis 16:14
AS:
3
135
27
Objętość pudełka V = 5*x*h = 33
=
⇒ h =
4
4
4*x
Pole powierzchni pudełka wraz z szufladką y = 3*5*x + 4*h*5 + 4*h*x Po podstawieniu h i obliczeniu ekstremum z pochodnej otrzymamy wynik x = 3
2 lis 17:39