planimetria może się uda
bezendu:
Przekątna trapezu równoramiennego dzieli jego kąt ostry na kąty o miarach α i β (α – kąt
między przekątną i podstawą). Wyznacz stosunek pól trójkątów, na jakie przekątna ta podzieliła
trapez.
11 kwi 21:17
Mila:
Wreszcie, zabrałeś się do roboty.
Zaraz policzę.
11 kwi 21:19
bezendu: Cały czas liczę arkusze dzisiaj od 6 rano zrobiłem 10 arkuszy !
11 kwi 21:21
Marcin: A ja myślałem że ja za długo czasem siedzę
11 kwi 21:22
Eta:
eeEtammm takie łatwe
11 kwi 21:24
Saizou : dokładnie takie łatwe, w sumie na jeden wzorek z tablic podstawić i gotowe xd
11 kwi 21:24
bezendu:
Dla was łatwe, dla mnie problemowe...
11 kwi 21:26
bezendu: Was*
11 kwi 21:26
Saizou : podpowiem że każdy trapez równoramienny można wpisać o okrąg
11 kwi 21:27
Mila:
Wynik dobry, to zadanie nie podoba mi się.( sformułowanie)
| | a | |
Stosunek pól jest równy |
| , bo te Δ mają jednakową wysokość . |
| | b | |
11 kwi 21:31
bezendu:
Podałem treść z arkusza. Nic nie zmieniałem.
11 kwi 21:34
Damo93: bezendu: skąd Ty bierzesz te arkusze ?
11 kwi 21:37
Mila:
Wiem, to nie dla Ciebie uwaga.
11 kwi 21:37
bezendu:
Dostałem prezent od Pani na święta i okres przed, ona sama układa ponad 50 arkuszy
11 kwi 21:39
Damo93: na jakim poziomie ? trudne czy typowe ?
11 kwi 21:39
Damo93: 10 arkuszy w ciągu dnia

! Ja max.3 jestem w stanie zrobić potem już nie myślę..
11 kwi 21:41
bezendu:

Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłuższą podstawą kąt 2α , a z ramieniem kąt α .
Wykaż, że stosunek pól trójkątów, na które został podzielony trapez tą przekątną, jest równy
Coś chyba nie tak
11 kwi 21:42
bezendu:
I trudne i typowe. A czy mam jakiś wybór ? Muszę robić
11 kwi 21:42
Damo93: na zadania.info jest nawet generator arkuszy
11 kwi 21:45
bezendu:
Ja nie szukam po internecie. Ale chyba nie jest w stanie wymyślić tyle zadań

Ale dobry trop
11 kwi 21:45
Damo93: to właśnie wydawało mi się mało możliwe coby samemu ułożyć 50 arkuszy

11 kwi 21:46
bezendu:
Mniejsza z tym skąd bierze, ja robię i mnie to nie interesuję. Mogą być nawet z kosmosu jak dla
mnie
11 kwi 21:47
Eta:
11 kwi 21:47
bezendu:
Jak dokończyć zadanie 21:42 ? Nie chcę żadnych linków !Spojrzę w link to tak jak bym się
poddał, a wskazówka to coś innego !
11 kwi 21:48
Saizou :
beznedu uważaj na słowa, bo zaraz kosmici przylecą i dadzą ci takie zadanie że nie będzie
w stanie nawet go zrozumieć xd
11 kwi 21:48
Eta:
I..... znów jesteś bardzo"miły"
11 kwi 21:48
Saizou : zawsze jestem bardzo miły, elokwentny i uprzejmy xd
11 kwi 21:50
Mila:
Błąd w rysunku.
∡CDB=2α jako naprzemianległy.
∡ADB nie jest równy α
∡DAB=3α bo trapez równoramienny.
11 kwi 21:55
bezendu:
Już wiem, źle to uzależniłem. Wszystko się poskracało pięknie ładnie
11 kwi 21:55
bezendu:
kąt ADB=3α
a kąt ADB=180−5α
więc z sin(180−5α}=sin5α
11 kwi 21:56
Eta:
Mój wpis był skierowany do bezendu .....
11 kwi 21:57
Saizou : 
no to fajnie xd
11 kwi 21:57
Saizou : haha aham....
11 kwi 21:57
Eta:
11 kwi 22:00
bezendu:
Eta Wyraziłem swoje zdanie. Konstytucyjnie.
11 kwi 22:00
Mila:
Coś pokręciłeś we wpisie 21:56.
11 kwi 22:01
bezendu:
Kąt DAB=3α
Kąt ADB 180−5α
Po prostu trzeba brać te same boki aby się wszystko poskracało
11 kwi 22:02
bezendu:
Mila masz jakieś zadanie na podobieństwo w trapezie równoramiennym ?
11 kwi 22:05
Mila: Szukam.
11 kwi 23:03
Mila:
1) W trapezie równoramiennym, którego podstawy mają długości a i b (a>b), a kąt ostry ma miarę
α, połączono środki sąsiednich boków. Oblicz pole powstałego czorokąta.
2) Każdy z boków trójkąta o polu S podzielono na trzy części w stosunku !:10:1.
oblicz pole sześciokata , którego wierzchołkami są punkty podziału boków.
11 kwi 23:12
Mila:
1:10:1 ma być, nacisnęłam omyłkowo silnię.
11 kwi 23:18
bezendu:
| | a+b | | (a−b)sinα | |
P= |
| * |
| |
| | 2 | | 2cosα | |
| | a2sinα−absinα+absinα−b2sinα | |
P= |
| |
| | 4cosα | |
11 kwi 23:23
bezendu:
2. cecha podobieństwa bkb ?
11 kwi 23:25
bezendu:
1. Nie wiem co dalej z pierwszym ?
11 kwi 23:28
Mila:

W (1)
ΔAKN∼ΔABD, pole ABD potrafisz obliczyc , bo masz h i a. I tak z każdym "odciętym" trójkątem.
Przedostatnia linijka nie jest potrzebna, od razu mogłeś skorzystać z wzoru skróconego
mnożenia, tam w liczniku masz przeciez mnożenie.
(a+b)*(a−b)*sinα=(a
2−b
2)*sinα
Nie rozumiem dlaczego tak masz rozpisane.
11 kwi 23:49
Mila:
2) błędny wynik.
11 kwi 23:50
Mila:
Dobranoc

Jutro spojrzę.
12 kwi 00:01
bezendu:
Dziś będę dopiero po 20 bo mam imprezę.
12 kwi 09:29
bezendu: ?
12 kwi 20:29
Mila:
1)
| | 1 | |
ΔAKN∼ΔABD w skali |
| ( połączono środki boków) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole ΔAKN jest 4 razy mniejsze⇔P ΔAKN = |
| * |
| a*h= |
| a*h |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
Analogicznie :
| | 1 | | 1 | |
PΔLCM= |
| *PΔDCB= |
| *b*h=PΔMDN |
| | 4 | | 8 | |
| | a+b | | 1 | | 1 | |
PKLMN= |
| *h−( |
| a*h+ |
| b*h) wykonaj działanie i podstaw za h |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Podaj wynik
2) za chwilę wskazówka
12 kwi 20:45
głupmen: zdaje mi się, że odwrotnie...
12 kwi 20:46
głupmen: to znaczy do drugiego
12 kwi 20:46
bezendu:
Czemu z tg a nie tak ja policzyłem z sinusa ?
12 kwi 20:57
Mila:
2) dobry wynik 23:28: ( przepraszam, coś źle popatrzyłam na kartkę z rozwiązaniem)
12 kwi 21:00
bezendu:
To mnie cieszy, że chociaż jedno zadanie zrobiłem ok.
12 kwi 21:01
głupmen: bezendu napisałeś źle 48/47,
12 kwi 21:03
głupmen: może walnąłeś się gdzieś w obliczeniach.... z fusów nie wróżę
12 kwi 21:04
głupmen: aha sorki, to Mila się pomyliła, na poprzednie posty nie zerkałem, ale tak 47/48 z 23:28 twój
wynik bezendu był prawidłowy
12 kwi 21:05
bezendu: @głupem nie musisz mi nic potwierdzać, wystarczy jak zrobi to
Mila
12 kwi 21:08
głupmen: gdybym nie zauważył błędu w rozumowaniu Mili, z kolei to człowiek renesansu, który się nie
myli, to dalej byście brnęli i szukali rozwiązania
12 kwi 21:11
Marcin: Bezendu nieładnie tak. Ktoś chce CI pomóc, a Ty mu mówisz że sorry, ale nie

Idę na

siema
12 kwi 21:11
głupmen: też jestem człowiekiem i coś umiem, więc racz mi pozwolić sprawdzić twego nauczyciela
12 kwi 21:12
bezendu:
Bo mówisz o fusach... Po co ? Wiem, że wynik wyszedł ok.
12 kwi 21:14
głupmen: nevermind

miałem na myśli tego tg i sin i słowa tego się tyczyły
12 kwi 21:15
Mila:
| sinα | |
| =tgα dla mnie to krócej, Twój wynik zgadza się z moim. |
| cosα | |
..Men, nie denerwuj się, dziękuję za sprostowanie. A pomyłki zdarzaja się wszystkim, z
różnych przyczyn.
12 kwi 21:21
głupmen: ja jestem spokojny jak kwiat lotosu na tafli jeziora
12 kwi 21:24
Mila:
Bezendu, też nie denerwuj się ,imprezę miałeś udaną? , mam dwa ładne trapeziki, załóż
nowy wątek.
12 kwi 21:24
Mila:
To może zadanie z kwiatem lotosu?
12 kwi 21:25
głupmen: pewnie ^^
12 kwi 21:26
bezendu: Tak, to były chrzciny. Impreza bardzo udana. Teraz ja wstawię w nowym wątku zadania
problematyczne.
12 kwi 21:27
Mila:
Nad powierzchnią jeziora wynurza się koniec łodygi lotosu, który wznosi się na pół łokcia nad
wodą.
Pod działaniem wiatru łodyga pochyla się i zanurza , aż wreszcie niknie pod wodą w odległości 2
łokciod miejsca w którym wyrosła.Oblicz młody matematyku, jak głęboka jest woda?
12 kwi 21:34
bezendu:
Matematykiem chyba nigdy nie będę ale ty chyba z tw .pitagorasa ?
12 kwi 21:38
głupmen: ta
12 kwi 21:38
głupmen: hehe, fajne zadanie
12 kwi 21:39
Marcin: 1,5 łokcia?
12 kwi 21:40
bezendu:
x2+22=(x+0,5)2
x2+4=x2+x+0,25
x=3,75 ?
x−wysokość
12 kwi 21:41
głupmen: @Marcin mi wyszło 324
12 kwi 21:42
Marcin: hehe

Bo ja założyłem, ze ona ma 2 łokcie, bo na taką odległość opadła. Skoro miała dwa
łokcie, i jak jeszcze stała, to miała 0.5 łokcia nad wodą, to 2−0,5=1,5

Ja tutaj nic nie
liczyłem. Zabrałem się do tego niematematycznie, czyli źle
12 kwi 21:44
bezendu:
ona wystawała na pół łokcia x+0,5
12 kwi 21:47
Marcin: Jeszcze nam się takie zadanko na maturze trafi

Bezendu robiłeś dzisiejszą maturkę z
zadania.info?
12 kwi 21:48
Mila:
| | 3 | |
Bezendu , dobrze. 3 |
| łokcia |
| | 4 | |
12 kwi 21:49
bezendu:
Nie robiłem bo nie miałem czasu. Dziś po 01:00 zrobię.
12 kwi 21:50
głupmen: @Mila, aaa miałem na myśli 3/4 nie 2/4, źle mi się wpisało
12 kwi 21:50
Mila:
Tak też pomyślałam.
12 kwi 21:51
Marcin: MIla chciałbym Ci się jakoś odwdzięczyć za to ze tutaj tak wszystkim pomagasz (jeszcze Ecie,
czyli naszym dwóm nauczycielkom

), ale nie bardzo wiem jak to zrobić..
12 kwi 21:53
Mila:
Dobre słowo wystarczy.
Gdy zostaniesz milionerem,( w przyszłości) to przypomnij sobie o mnie.
12 kwi 21:58
Eta:
Ooo tak! ... wtedy i o mnie też

Pozdrawiam wszystkich
12 kwi 22:00
bezendu:
Dobre słowo to zdecydowanie za mało za tą pracę....
12 kwi 22:00
Mila:
Eto, liczymy, że to będzie w niedalekiej przyszłości.
12 kwi 22:01
Marcin: Pewnie że za mało

Razem z chłopakami wyślemy wam jakiś podarunek (jeżeli dacie nam taką
możliwość)

O Tobie Eta przecież pamiętam
12 kwi 22:02
Marcin: Może ja już jestem milionerem?
12 kwi 22:03