ciag
Piotr: hejka

Dziewiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest 9 razy większy od drugiego, a szósty wyraz tego ciągu
jest równy 10. Oblicz sumę wyrazów od szóstego do dwunastego.
czy tu nie powinno sie zaczynac od :
dziesiąty ? bo jakies babole wychodzą
11 kwi 20:46
Draghan: Heh, też ostatnio to zadanie robiłem

Ale − niestety, padłem, bo nie wychodziło

Skąd jest to zadanie

Bo nie kojarzę.
11 kwi 20:48
Piotr:
na forum widzialem
11 kwi 20:51
Saizou :
załóżmy że
a
1=x
a
2=x+r
........
a
6=x+5r=10
........
a
9=x+8r
a
9=9a
2
a
6=10
x+8r=9(x+r)
x+5r=10
x+8r=9x+9r
r=−8x
10=x+5(−8x)
10=x−40x
10=−38x
i policzyć sumę
11 kwi 20:55
Draghan: Tyle to ja też policzyłem

Ale coś się w tym nie zgadzało

Nie pamiętam, co − musiałbym
przejrzeć notatki
11 kwi 20:57
Marcin: To że czasem nie wychodzą fajne liczby wcale nie oznacza, że źle rozwiązujecie
11 kwi 20:57
Draghan: Ale tam jakieś sprzeczności wychodziły. Na pewno coś było nie tak
11 kwi 21:00
Mila:
39 w mianowniku.
11 kwi 21:02
Piotr:
tylko gdyby zamienic jedna literke w na s to juz ladnie wychodzi
11 kwi 21:03
Mila:
S=7*a9
11 kwi 21:03
Marcin: Jakie sprzeczności?
11 kwi 21:03
Saizou : tak 39, Mila dzięki, a to wszystko przez to że mam gorączkę
11 kwi 21:04
Piotr:
i mozna to szybciej zrobic :
9(10−4r)=10 + 3r
i wyliczyc r
lub gdy to wyraz 10 :
9(10−4r)= 10 + 4r ⇒ r=2
11 kwi 21:05
Piotr:
uuu to zdrowka Saizou
11 kwi 21:06
Mila:
Saizou, grypka Cię dorwała?
11 kwi 21:07
Saizou : sam nie wiem, gardło mnie boli i mam gorączkę, mam nadzieję że jutro będzie lepiej, nafaszeruję
się tabletkami i będzie dobrze
11 kwi 21:08
Marcin: Ode mnie też zdrówka
11 kwi 21:08
Saizou : dzięki wszystkim, ale to źle rzutuje na 'znikome zdolności matematyczne mojej osoby'
11 kwi 21:09
Mila:
Piotrze, b. dobry sposób. W treści masz jednak wyraz dziewiąty.
11 kwi 21:15
Mila:
Saizou, zdrowiej szybko.
11 kwi 21:16
11 kwi 21:18
Saizou : do matury się wykuruję

dzięki
Eto za jabłuszka
11 kwi 21:19
Draghan: Ach

Wiem już, co miałem źle

Źle zapisałem cyfrę − w jednym miejscu, zamiast 3, napisałem
2

Teraz mi się wszystko zgadza
11 kwi 21:27