?
Damo93: Rosnący ciąg geometryczny (An) ma parzystą liczbę wyrazów. Wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie,
a ich suma jest 5 razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.
więc : (An) = a1,a2,a3,....., a2n
czyli liczba wyrazów parzystych = n oraz liczba wyrazów nieparzystych = n
zapisuje takie równanie :
S2n = 5 * Sn
czy dobrze myślę ?
11 kwi 18:30
Piotr 10: tak, teraz musisz określić 'q'
11 kwi 18:31
Damo93: no właśnie tu mam problem

wychodzi mi coś takiego:
1 − q
2n = 5 * ( 1 − q
n)
i jak ma z tego policzyć q ?
11 kwi 18:37
Piotr 10: Nie wiem czy to dobrze wyliczyłeś ( nie sprawdzam tego)
wstaw sobie zmienną pomocniczą, np t=qn , a więc t2=q2n oraz t > 0
11 kwi 18:38
Damo93: no tak

jest OK dzięki !
11 kwi 18:40