Dla jakich wartości parametrów a, b oraz c podane wielomiany są równe:
Mania: Dla jakich wartości parametrów a, b oraz c podane wielomiany są równe:
w = 16x4 − 2x3 + x32 − bx2 = 4
u = (2a + 4)x − 2x3 + 5x2 + 6 − c
Może ktoś pomóc?
11 kwi 18:19
kochanus_niepospolitus:
nigdy nie są równe ponieważ brak x
4 w drugim wielomianie
jeżeli jednak tam jest
to porównaj współczynniki przy tych samych potęgach .... muszą one być sobie równe
11 kwi 18:24
Mania: tak masz rację, jest x
4 ale dalej nie bardzo rozumiem co mam porównać
11 kwi 18:30
Amelia:
16 kwi 15:42
jc: Masz porównać współczynniki przy tych samych potęgach x.
16 kwi 15:52
Jolanta: w=16x4−2x3+ ? −bx2−4
u=(2a+4)x4−2x3+5x2+6−c
16x4=(2a+4)x4
16=2a+4 wyliczasz a
−bx2=5x2
Wiesz już ?
16 kwi 16:22
janek191:
Trzeba porządnie przepisać te wielomiany
16 kwi 17:52
6latek: Witaj

post 11.04.2014r wiec nie wiadomo co teraz robi
Mania
16 kwi 17:55
janek191:
Witaj
16 kwi 17:59