punkt styczności
Agusiakk95: punkt styczności okręgu o promieniu długości 4 cm wpisanego w trójkąt podzielił jeden z boków
trójkąta na odcinki długości 6 i 8 cm. oblicz długości pozostałych boków trójkąta
10 kwi 23:42
Janek191:

Błędne dane , bo
10
2 + 12
2 = 100 + 144 = 244 > 14
2 = 196
11 kwi 10:15
J: W zadaniu nie ma mowy,że trójkąt jest prostokątny...
11 kwi 10:22
Janek191:
Faktycznie − nie zauważyłem

Pozostałe boki tego trójkąta, mają długości: 13 cm i 15 cm.
11 kwi 11:00
Janek191:
r = 4
a = 6 + 8 = 14
b = 8 + x
c = 6 + x
Obliczyć pole z wzoru P = 0,5 L*r i z wzoru Herona. Z porównania tych pól
otrzymamy x , a następnie b i c.
11 kwi 11:04
Janek191:

Mamy
L = 2*6 + 2*8 + 2x = 28 + 2x
r = 4
więc
P = 0,5 L*r = 0,5*( 28 + 2x)*4 = 56 + 4 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p = 0,5 L = 14 + x
p − a = ( 14 + x) − 14 = x
p − b = ( 14 + x) − ( 8 +x) = 6
p − c = ( 14 + x) − ( 6 + x) = 8
P =
√ (14 + x)*x*6*8 =
√48 x*(14 + x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11 kwi 11:25
Janek191:
56 + 4x =
√ 48 x*( 14 + x)
(56 + 4x)
2 = 48x*( 14 + x)
3 136 + 448 x + 16 x
2 = 672 x + 48 x
2
32 x
2 + 224 x − 3 136 = 0 / : 32
x
2 + 7 x − 98 = 0
Δ = 49 − 4*1*( −98) = 441
√Δ = 21
b = 8 + 7 = 15
c = 6 + 7 = 13
Odp. b = 15 cm. c = 13 cm
======================
11 kwi 11:45