rozwiąż
Agusiakk95: rozwiąż równanie 2tgxcosx+1=2cosx+tgx w przedziale <0,2π>
10 kwi 23:40
Wazyl: Zacznij od prostych przekształceń:
10 kwi 23:49
Agusiakk95: proste przekształcenia zrobiłam ale co dalej
11 kwi 00:22
Raf: 2xy+1=2y+x
2xy−2y−x+1=0
2xy−2y−(x−1)=0
2y(x−1)−(x−1)=0....
11 kwi 03:12
J:
Nie zaczynaj od prostych przekształceń ..... tylko:
⇔ 2tgxcosx + 1 − 2cosx − tgx = 0 ⇔ 2cosx(tgx − 1) − (tgx − 1) = 0 ⇔
| | 1 | |
⇔ (2cosx − 1)(tgx − 1) = 0 ⇔ cosx = |
| lub tgx = 1 ⇔ |
| | 2 | |
| | π | | 5 | | π | | 5 | |
⇔ x = |
| lub x = |
| π lub x = |
| lub x = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
11 kwi 08:23