geometria
Radek:

Punkty A = (− 1,6) i B = (3,− 2) są wierzchołkami trójkąta ABC . Wiedząc, że punkt przecięcia
się wysokości tego trójkąta ma współrzędne M = (0,− 1) oblicz współrzędne wierzchołka C .
?
10 kwi 23:04
Marcin:
10 kwi 23:19
Radek:
wyznaczę tylko prostą prostopadłą (jedną) to nic nie da
10 kwi 23:21
Marcin: znasz współrzędne dwóch punktów, możesz z tego wyznaczyć drugą wysokość.
Ma przechodzić przez punkt B i M
10 kwi 23:27
Mila:
1)Niebieska prosta jest prostopala do AB i przechodzi przez p. M− napisz jej równanie.
2) Napisz prostą przechodzącą przez A i M ( zawiera drugą wysokość)−
3) Napisz równanie prostopadłej do AM i przechodzącej przez B.
4) Punkt przecięcia niebieskiej prostej i ostatniej prostej to będzie punkt C
10 kwi 23:36
Radek:
Dziękuję Pani, z tego wyszło bardzo ładnie.
10 kwi 23:45
Radek:

Dane są punkty A = (1,3),B = (−4 ,−2 ) . Wyznacz taki punkt C = (x ,y) , gdzie x ∈ (−1 ,2)
leżący na paraboli o równaniu y=x
2 , aby pole trójkąta ABC było największe.
jak znaleźć C ?
(x,x
2) ?
P=0,5|..| z tego wzoru ?
10 kwi 23:51
Marcin: Chodzi Ci o ten wzór?
| | 1 | |
P= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)| |
| | 2 | |
Też bym z tego skorzystał
10 kwi 23:56
Marcin: Na szczęście ten wzór jest w tablicach, bo za nic bym go nie zapamiętał
10 kwi 23:57
Radek: Ok.
10 kwi 23:57
Radek:
Wyszło z tego. dziękuję po raz kolejny.
11 kwi 00:00
Marcin: Oby na maturze tak nam szło
11 kwi 00:02
Radek:
Tobie, dobrze idzie, ja muszę jeszcze pytać. Może przez to 28 dni coś się poprawię
11 kwi 00:05
Marcin: Każdy ma swoje słabe strony. Ja leżę z prawdopodobieństwa.Poprawisz poprawisz
11 kwi 00:07
zawodus: Da się go zapamiętać, ale w wersji z wyznacznikiem
11 kwi 07:36
Radek:
Jednak ta odpowiedź jest nie poprawna, chyba zły ten sposób odnośnie 23:04
11 kwi 21:44
Marcin: C=(−4;−3), to zła odpowiedź?
11 kwi 22:25
Radek:
Mi wychodzi −3,−2
11 kwi 22:25
Marcin: Na rysunku z 23:19 masz ładnie zaznaczone.
Jak chcesz to mogę Ci podać obliczenia. Może gdzieś się po prostu machnąłeś w obliczeniach?
11 kwi 22:27
Radek:
to poproszę.
11 kwi 22:29
Marcin: B=(3,−2) a M=(0,−1)
Prosta przechodząca przez tez dwa punkty to:
−2=3a−1
−1=3a ()/3
| | 1 | |
Prosta ma równanie y=− |
| a−1 |
| | 3 | |
Szukasz teraz do niej prostopadłej, więc ma ona współczynnik przy a=3, a że ma przechodzić
przez A, to jej równanie to:
y=ax+b A = (− 1,6)
6=−3+b
b=9
y=3a+9
Teraz szukasz tylko punktu przecięcia się dwóch prostych

Niebieska ma równanie:
| | 1 | |
y= |
| x−1, a zielona y=3a+9 |
| | 2 | |
Masz układ równań który już raczej rozwiążesz.
11 kwi 22:37
Radek:
Jaki układ. Ja robiłem tak jak podała Pani Mila.
11 kwi 22:43
Marcin: No ale mając dwie proste jak policzysz ich punkt przecięcia, co?
y=3
x+9 <− wcześniej omyłkowo miałem tutaj a, wybacz.
x−2=6x+18
−5x=20
x=−4
11 kwi 22:48
Mila:
Marcin, Radek , dałam zadania dla Bezendu, też popatrzcie.
11 kwi 23:15
Radek:
Dziękuję ja teraz z bryłami walczę.
11 kwi 23:17
Marcin: Dziękuję bardzo. Czasem staram się robić zadania dla bezendu, ale wolę się nie wtrącać, bo nie
chce go denerwować

Ogólnie to przeważnie i tak jadę arkusze
11 kwi 23:18
Mila:
Rób dla siebie.
11 kwi 23:22
11 kwi 23:26
Marcin: Miloo a myślisz że lepiej dla mnie będzie jak będę sobie sam rozwiązywać arkusze, czy może
lepiej będzie jak będę tutaj szukać zadań?
11 kwi 23:32
Piotr 10: to wynika z nierownosci trójkata
suma dwoch bokow jest wieksza od trzeciego ( pomysl nad tym )
11 kwi 23:32
Piotr 10: Jesli przyjmiemy, że trojkat jest rownoramienny o ramionach 22
to mamy
22+22 > 61
i otrzymujemy sprzecznosc
a zatem bok musi miec 61
11 kwi 23:33
Marcin: Chodzi Ci o to skąd wiemy, że akurat tak będzie ustawiony ten trójkąt równoramienny?

Wszystko zależy od rysunku. Tam masz najpierw obliczone boki tego trójkąta w podstawie, a
później dopiero zauważenie że akurat tak ma on wyglądać.
11 kwi 23:34
Marcin: Aa o to chodziło
11 kwi 23:35
Piotr 10: Dziwne, ze tego nie ma w rozwiazaniu. Bo jakby ta nierownosc byla spelniona, to wtedy by byly
II przypadki
11 kwi 23:36
Mila:
Marcinie rozwiązuj zadania z arkuszy, tam masz przegląd materiału, tutaj są zadania, które
komuś sprawiają trudności, sa wśród nich banalne, ale są też trudniejsze i ciekawe.
Radku, tam masz obliczenia, z kórych wynika jakie są długości boków
11 kwi 23:37
Marcin: Autorowi wydawało się to zbyt oczywiste
11 kwi 23:38
Marcin: Dobrze, dziękuję
11 kwi 23:38
Radek: Dzięki
11 kwi 23:44