31680
wyniki roznia sie.. znacznie, moglbys powiedziec gdzie zrobilem blad?
No, oprócz tego podeszłem
Tylko podałem to, co zostało z tych liczb po moich obliczeniach
Tutaj, na forum, jest
naprawdę wielu zdolnych ludzi, którzy zapewne wytłumaczą Ci dużo lepiej, niż ja
Tak jak i Ty, rozważyłem 2 przypadki
I zrobiłem wszystko dokładnie tak samo, jak Ty
Ale − tak na zdrowy rozum: przecież tych
liczb wychodziło o dużo za dużo, nie sądzisz?
To postanowiłem zrobić ze wzorów kombinatorycznych.
| n! | ||
Vnk = | − wariacja k−wyrazowa ze zbioru n−elementowego (bez powtórzeń) | |
| (n−k)! |
| n! | ||
Cnk = | − kombinacja k−elementowa, ze zbioru n−elementowego | |
| k!(n−k)! |
1. P − − − − N
Najpierw rozstawiamy liczby parzyste, bo one determinują nam resztę liczby. Trzeba też
pamiętać, że na ostatnim miejscu musi stać cyfra nieparzysta.
Pierwszą cyfrę możemy wybrać na 4 sposoby − P \ {0}
Następnie wybieramy 2 cyfry, spośród 4 pozostałych z zbiorze P (jedną cyfrę zabraliśmy,
ale "oddaliśmy" zero).
Możemy to zrobić na V42 sposobów.
I musimy wybrać miejsca dla tych 2 cyfr, a możemy to zrobić na C42 sposobów.
Teraz zostają nam dwa miejsca puste i ostatnia cyfra.
Ostatnią możemy wybrać na 5 sposobów, a dwa pozostałe, puste miejsca − odpowiednio na 4 i 3
sposoby (ze zbioru N).
To nam daje:
4*V42*C42*4*3*5 = 17280
2. N − − − − N
Te dwie cyfry możemy wybrać na 5*4 sposobów.
Teraz, dla odmiany (
), wybieram cyfry ze zbioru P
Możemy wybrać trzy cyfry z pięciu, a więc na V53 sposobów.
Trzeba wybrać dla nich miejsce. Można to zrobić na C43 sposobów.
I została nam jedna cyfra do wybrania ze zbioru N. Mamy dla niej jedno miejsce, a w
zbiorze N zostały nam trzy elementy.
Więc możemy ją wybrać na 3 sposoby.
5*4*V53*C43*3 = 14400
17280 + 14400 = 31680
Widziałem, że Eta jest na forum... A widząc Jej piękne rozwiązania z kombinatoryki,
chciałbym prosić Ją o rzucenie okiem na to zadanie
Eta, mogłabyś?
Bo mi się to zadanie śniło