kasia: POMOCY

zapisać w postaci iloczyny wyłaczając czynnik przed nawias x
5-2x
4+x
2+x
3+3
13 paź 22:11
Mycha: hmm... na pewno tak wyglada ta funkcja

bo nie umiem doszukac sie innego pierwiastka niz
-1 i to w dodatku nie wylaczajac przed nawias tylko inaczej
13 paź 22:45
kasia: tak, przykład jest dobry, trzeba rozłozyc jakiś składnik i wtedy poredukować
13 paź 22:57
Mycha: jedynie jak umiem to rozlozyc to (x+1)(x4-3x3+4x2-3x+3)
13 paź 23:00
Marcin: x5-2x4+x2+x3+3 = x5+x4-3x4+x2+x3+3 = x5+x4+x2+x3-3x4+3
= x4(x+1)+x2(x+1)-3(x4-1) = x4(x+1)+x2(x+1)-3(x2-1)(x2+1) =
= x4(x+1)+x2(x+1)-3(x-1)(x+1)(x2+1) = (x+1)[x4+x2-3(x-1)(x2+1)] =
= (x+1)(x4-3x3+4x2-3x+3) i coś mi tu dalej nie pasuje
13 paź 23:00
Marcin: dobra mam dalej
= (x+1) (x4-3x3+x2-3x+3x2+3) = (x+1)[x3(x-3)+x(x-3)+3(x2+1)]=
= (x+1)[(x-3)(x3+x)+3(x2+1)] = (x+1) [(x-3)x(x2+1)+3(x2+1)] =
= (x+1) (x2+1)[(x-3)x+3] = (x+1)(x2+1)(x2-3x+3)
obie delty są ujemne więc to już koniec
13 paź 23:52