warunki, parametr
Kinia: Mogę liczyć na równie łopatologiczne wyjaśnienie jakie warunki jak zapisywać gdy:
Równanie z parametrem ma być/mieć:
1. Zero rozwiązań
2. ma jedno rozwiązanie.
3. ma rozwiązanie dodatnie(jedno)
4. ma rozwiązanie ujemne(jedno)
5. ma dwa różne rozwiązania
6. ma rozwiązania dodatnie(oba)
7. ma rozwiązania ujemne(oba)
10 kwi 21:53
Draghan: 1. Δ < 0
2. Δ = 0
3. Δ = 0 i x
0 > 0

4. Δ = 0 i x
0 < 0

5. Δ > 0
6. Δ ≥ 0 i x
1*x
2 > 0 i x
1 + x
2 > 0
7. Δ ≥ 0 i x
1*x
2 > 0 i x
1 + x
2 < 0

Nie dam głowy, że to wszystko jest poprawne
10 kwi 21:57
Tadeusz:
... masz rację ... nie dawaj głowy ... bo szkoda głowy −
10 kwi 22:02
Kinia: Czyli to nie jest dobrze...?
10 kwi 22:07
Tadeusz:
... to może zacznij od tego, że sprecyzuj zadanie.
Nie piszesz nawet, że "biega" o kwadratowe.
Inaczej wygląda to dla: x2+...
a inaczej np dla: (m−2)x2+ ...
10 kwi 22:12
Draghan: Heh. Tak bym już chodził bez głowy
10 kwi 22:16