studia
koala: Błagam o pomoc − zastosowanie całki:
Znajdź funkcję konsumpcji C(x) jeśli dana jest krańcowa skłonność do konsumpcji C'(x) =
15+1/(0,2x) i jeśli wiadomo, że: C = 50 dla x = 1.
Od czego tu zacząć? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź
10 kwi 21:25
koala: Nikt, nic?
11 kwi 10:51
wredulus_pospolitus:
całki miałeś
11 kwi 10:53
wredulus_pospolitus:
| | 5 | |
∫(15 + |
| ) dx = 15x + 5lnx + c = C(x) ; c −−− stała |
| | x | |
C(1) = 15 + 5*ln1 + c = 15 + c = 50 −> c = 50−15 = 35
ostatecznie:
C(x) = 15x + 35 + 5lnx
11 kwi 10:55
PW: Nie wiem co to jest funkcja konsumpcji (ekonomiści wymyślają takie dziwne rzeczy).
Domyślam się, że mamy
a trzeba obliczyć z tego całkę (funkcję C(x)) spełniającą warunek C(1) = 50.
| | 1 | |
∫(15 + |
| )dx = 15x + 5ln|x| + K, |
| | 0,2x | |
symbol K oznacza dowolną stałą.
C(1) = 50 ⇔ 15•1 + 5•ln1 + K = 50 ⇔ 15 + 0 + K = 50 ⇔ K = 35.
C(x) = 15x + 5ln|x| + 35.
Podkreślam, że nie wierzę ekonomistom, a przy rozwiązaniu sugeruję się Twoim tematem −
zastosowanie całki.
Wedle Keynesa funkcja konsumpcji jest liniowa, ale tu widocznie mamy bardziej wyrafinowaną.
Zajrzałem − wygląda na to, że wszyscy są zgodni, iż krańcowa skłonność do konsumpcji jest
pochodną.
11 kwi 11:31
PW: O matko, wredulusie, tak długo biłem się z myślami, że okazałem się już niepotrzebny (ale
pytający może być teraz pewny, skoro ekonomista i matematyk laik są tego samego zdania).
11 kwi 11:34
koala: Dziękuje bardzo, teraz już rozumiem
11 kwi 21:20