funkcja homograficzna, parametr, warunki
Kinia: Rysunek jest(część rozwiązana)
−>
http://s6.ifotos.pl/img/CAM01437j_exnsexe.jpg
| | ax+b | |
Dziedziną funkcji homograficznej f(x)= |
| jest zbiór R−{−1}. |
| | x+c | |
Miejscem zerowym funkcji F jest liczba −3/2, a do jej wykresu należy punkt A(−1/2, −8). Oblicz
wartości współczynników a,b,c. Dla obliczonych wartości a,b,c:
a) naszkicuj wykres funkcji F
| | ax+b | |
b) zbadaj liczbę rozwiązań równania (wartość bezwzględna z całości, bez 'm') −> |
| =m |
| | x+c | |
ze względu na wartość parametru m(m∊R).
Mam wykonany podpunkt a − dodaję, byście nie musieli już liczyć xD
Ale jak zwykle... parametr... Mam z nim ogromny problem, mógłby ktoś krok po kroku
łopatologicznie wyjaśnić?
Plus mogę liczyć na równie łopatologiczne wyjaśnienie jakie warunki jak zapisywać gdy:
Równanie z parametrem ma być/mieć:
1. Zero rozwiązań
2. ma jedno rozwiązanie.
3. ma rozwiązanie dodatnie(jedno)
4. ma rozwiązanie ujemne(jedno)
5. ma dwa różne rozwiązania
6. ma rozwiązania dodatnie(oba)
7. ma rozwiązania ujemne(oba)
Bardzo bym prosiła(to apropo warunków to dodatkowe) − po prostu nigdy nie rozumiem w sumie, bo
zawsze coś mi umyka...
10 kwi 20:52
zawodus: Rysunek do bani niestety
10 kwi 20:56
Kinia: Jaaak to...?
Nio ale wszystko inne jest ładnie obliczone! (przynajmniej z podpunktu a xD)
10 kwi 20:58
zawodus: y=m − proste równoległe o osi OX. Rysujesz kilka i patrzysz w ilu miejscach się przecina z
wykresem, który narysujesz jeszcze raz
10 kwi 20:58
zawodus: Chodzi mi o staranność rysunku. U mnie jakby mi uczeń taki rysunek dał to 1
10 kwi 21:00
Kinia: Oj to na brudno xD
A mówisz o podpunkcie a czy b?
10 kwi 21:04
zawodus: podpunkt a) ok
10 kwi 21:06
Kinia: Nie wiem jak to zrobić, tzn nie rozumiem...
10 kwi 21:10
Kinia: Mógłby mi ktoś w tym pomóc...? (Podpunkt B)
+
"Plus mogę liczyć na równie łopatologiczne wyjaśnienie jakie warunki jak zapisywać gdy:
Równanie z parametrem ma być/mieć:
1. Zero rozwiązań
2. ma jedno rozwiązanie.
3. ma rozwiązanie dodatnie(jedno)
4. ma rozwiązanie ujemne(jedno)
5. ma dwa różne rozwiązania
6. ma rozwiązania dodatnie(oba)
7. ma rozwiązania ujemne(oba)
Bardzo bym prosiła(to apropo warunków to dodatkowe) − po prostu nigdy nie rozumiem w sumie, bo
zawsze coś mi umyka..."
10 kwi 21:43