indukcja matematyczna
tyu: czy ktoś mógłby sprawdzić, czy poniższy sposób rozwiązania tego zadania
n∊N i n≥ 5 spełnia nierówność 2
n > n
2+n+1
jest prawidłowy. Dopiero się uczę rozwiązywania nierówności, korzystając z indukcji
matematycznej. Zadanie pochodzi stąd
https://matematykaszkolna.pl/strona/682.html
I krok − sprawdzam dla n=5. L=32 P=29, więc prawdziwa nierówność dla n=5
II krok − zakładam, że prawdą jest, że 2
k > k
2+k+1, k∊N i k≥ 5
III krok − korzystam z prawdziwości założenia i chcę udowodnić, że prawdą jest
2
k+1 > (k+1)
2+(k+1)+1, k∊N i k≥ 5
dowód:
2
k+1 = 2
k 2, więc na mocy założenia 2
k 2 > 2(k
2+k+1) = 2k
2 +2k + 2
2k
2 +2k + 2 > (k+1)
2+(k+1)+1
2k
2 +2k + 2 > k
2+2k+1+k+1−1
k
2−2>1+k
k
2−k>3 k(k−1)>3 i k∊N i k≥ 5, więc gdy podstawię k=5, to mam 5(5−1)= 20 i 20>3
czyli prawda
Czy to co napisałem jest prawidłowe?
10 kwi 20:51
tyu: sprawdzi ktoś
10 kwi 21:04
tyu: pomożecie, to ruszę z resztą zadań, a tak będę się zastanawiał, czy dobrze robię
10 kwi 21:13
PW:
2k2 +2k + 2 > k2+2k+1+k+1−1
k2−2>1+k − błąd
10 kwi 21:19
tyu: ale jaki, bo nie rozumiem
10 kwi 21:24
PW: Rachunkowy.
10 kwi 21:31
tyu: zauważyłem, że pomyliłem się przy przepisywaniu na początku treści zadania: prawidłowa treść to
2n > n2+n−1, więc stąd ten błąd, bo przepisałem tą linijkę z treścią prawidłową. W
każdym razie dzięki za sprawdzenie.
10 kwi 21:47