matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
mati:
Ile zespołów liczy liga jeżeli w sezonie letnim rozegrano 120 meczów (każdy grał z każdym dokładnie jeden raz).
10 kwi 20:18
Janek191:
n*( n −1)
= 120 / * 2
2
n*( n −1) = 240 = 16*15 więc n = 16 ======
10 kwi 20:30