Wyznacz ciag arytmetyczny (a_n), w ktorym r= -2 i S_23 = -598
Paulina: Wyznacz ciag arytmetyczny (an), w ktorym r= −2 i S23 = −598
10 kwi 20:11
Janek191:
r = − 2
S23 = − 598
an = a1 + ( n −1)*r = a1 + ( n −1)*(−2) = a1 − 2 n + 2
więc
a23 = a1 − 2*23 + 2 = a1 − 44
S23 = 0,5*( a1 + a23)*23 = 0,5*(a1 + a1 − 44)*23 = (a1 − 22)*23 = − 598
a1 − 22 = − 598 : 23 = − 26
a1 = − 26 + 22 = − 4
================
zatem
an = − 4 +( n −1)*(−2) = − 4 − 2 n + 2 = − 2n − 2
Odp. an = − 2n − 2
=================
10 kwi 20:22