Maturalne zadanko
Seebcio: W okrąg wpisano trapez rownoramienny ABCD ktorego podstawy maja dlugosc AB=8, DC=4.
Styczna do okregu w punkcie D przecina prostą AB w punkcie E. Wiedząc, ze DE=6√5 oblicz
promień okregu opisanego na trapezie ABCD.
10 kwi 20:01
Eta:

Z twierdzenia o stycznej i siecznej:
|ED|
2=|EB|*|EA| ⇒ 180=(x+8)*x , x>0⇒ rozwiąż to równanie otrzymasz x=|EA|=10
z tw. Pitagorasa w trójkącie EFD wyznacz długość
h , .... h=6
z tw.Pitagorasa w trójkącie AFD wyznacz długość |AD|=... i sinα =...
z tw.Pitagorasa w trójkącie FBD wyznacz długość d
| | d | |
z twierdzenia sinusów w trójkącie ABD |
| = 2R |
| | sinα | |
Okrąg opisany na tym trapezie jest też opisany na trójkącie ABD
R=.....
10 kwi 20:41
Seebcio: R=2
√5
Mam nadzieje, ze dobrze

dzięki Eta
11 kwi 19:04
Eta:
ok
11 kwi 19:06
Seebcio: Kolejne:
Pięć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w czterech ponumerowanych szufladach. Oblicz, ile
jest możliwości takiego rozmieszczenia kul, aby dokładnie dwie szuflady były puste.
Ω=4
5 ?
Nie mam pojęcia od czego tu zacząć najpierw
11 kwi 19:17
Eta:
|Ω|=4
5
| | | |
A −−− wybierasz 2 szuflady z 4 które mają być puste na | sposobów |
| | |
i do 2 pozostałych wrzucasz 5 kul na 2
5 sposobów minus
2 sytuacje gdy kule znajdą się
tylko w jednej lub tylko w drugiej szufladzie ( bo wówczas trzy szuflady byłyby puste
P(A)=.......
11 kwi 19:22
Piotr 10: IQI=4*4*4*4*4=4
5
11 kwi 19:23
Seebcio: P(A)= 45/256 jeszcze raz dziękuję
11 kwi 19:28
Seebcio: Nie wydaje sie takie trudne
11 kwi 19:29
Piotr 10: Ciężką pracą, wszystko można osiągnąć
11 kwi 19:30
Seebcio: Najgorzej, że matura zaraz, a ja mam wątpliwości ,co do prawdopodobieństwa
11 kwi 19:31
Piotr 10: Też piszę maturę w maju
11 kwi 19:32
Seebcio: Liczę na wiecęcej wielomianów, równań z parametrami, funkcji niż prawdopodobieństwa i
kombinatoryki hehe
11 kwi 19:35
Piotr 10: Coś z prawdopodobieństwa będzie, chociaż w czerwcu zero prawdopodobieństwa a praktycznie smae
dowody. Ale to matura z czerwca, specjalnie dali tak, zeby uczniowie nie byli chetni do zmiany
terminu
11 kwi 19:37
Seebcio: Poza tym te osoby, ktore piszą w czerwcu niby mają wiecej czasu do przygotowania się, więc ich
karają trudniejszymi zadaniami
11 kwi 19:38
Piotr 10: Może nie dają trudnych, tylko dają nietypowe zadania. Z matematyki to spoko, ale z fizyki to
masakra
11 kwi 19:40
Seebcio: Ja pisze jeszcze podstawę fizyki, żałuje troche , ze nie wziąłem rozszerzenia
11 kwi 19:41
Piotr 10: Ja piszę fizykę rozszerzoną.
Moja korepytorka od razu mi powiedziała, zebym bral R, gdyż na podstawie jest o wiele wiecej
teorii. I faktycznie jak robilem podstawe, to nie jest tak lekko
11 kwi 19:42
Seebcio: No ja teraz siedzę i sobie przypominam teorie − masakrycznie tego duzo, a czasu coraz mniej.,,
11 kwi 19:44
Draghan: A to ja miałem sytuację podobną, jak
Seebcio. Chciałem pisać informatykę rozszerzoną.
Ale szanowny pan dyrektor (bojąc się pewnie o reputację szkoły) cały czas mi powtarzał, żebym w
ogóle z informatyki zrezygnował.
Bo jest za trudna

A że nie chciałem kompletnie rezygnować, to w końcu zgodziłem się tylko na
podstawę

Nie ma co, jedna z moich najgorszych decyzji

Jak sobie rozwiązałem tę maturkę rozszerzoną w domu, to miałem 84%

A z matmy rozszerzonej dostałem 52%. I tak dobrze, bo rozszerzenia uczyłem się jakoś przez trzy
miesiące

Skutek wiadomy. Powtórka z rozrywki.
11 kwi 19:49
Seebcio: Właśnie nie wiem na czym polega ten fenomen, że szkoły zniechęcają uczniów do pisania matury z
informatyki.
11 kwi 19:53
Piotr 10: Ja jestem na profili mat − fiza
Infa rozszerzona a my siedzieliśmy 2 lata w Wordzie i Excelu haha
11 kwi 19:53
Draghan: A ja po technikum. Ale uwielbiam programować,a więc maturka z infy wcale nie jest dla mnie
jakimś wielkim wyzwaniem

Ale teraz za późno wziąłem się za powtórki do tej matmy

Ale mam nadzieję, że podbiję wynik
11 kwi 19:58
Seebcio: Mamy jeszcze jakieś dwadzieścia pare dni, wiec damy radę
11 kwi 19:59