help
lola d: Prosze o pomoc,
Zbadaj monotoniczność ciągu an, określonego wzorem:
a) a
n = n
2 − 4n − 5
10 kwi 20:00
10 kwi 20:03
lola d: a w a) jaka to funkcja skoro r nie jest stałe tylko wychodzi 2n−3?
10 kwi 20:08
Tadeusz:
... tyle, że Ciebie nie pytają o to jaki to ciąg ... pytają o monotoniczność −

(Skoro a
n+1−a
n jest zależne od n ... to arytmetyczny on nie jest) −
10 kwi 20:12
Tadeusz:

... a trzecia metoda jest taka
Skoro a
n=n
2−4n−5 ... to kolejne wyrazy leżą na krzywej, która znasz −
10 kwi 20:18
xpp: no tak, to wiem ale co wtedy z tą monotonicznością, no bo jak r lub q jest dodatnie to an
rośnie, a jak ujemne to an malejący. mi wyszło w a) r = 2n −3, to będzie an niemonotoniczny?
10 kwi 20:19
Tadeusz:
1) nie nazywaj tego r ... bonie jest to ciąg arytmetyczny. Jest to różnica między kolejnymi
wyrazami ale nie r.
Musisz przeanalizować gdzie ona jest dodatnia (ciąg rośnie) a gdzie ujemna (ciąg maleje)
10 kwi 20:22