równanie wielomianowe
damian: ak rozwiązać takie równanie (x−1)(x2−2x)=(x+1)(x−1) wiem ze mozna wyłaczyc wspolny czynnik
przed nawias ale nie wiem co dalej
10 kwi 19:59
Tadeusz:
(x−1)(x
2−2x−x−1)=0
(x−1)(x
2−3x−1)=0
Δ .... itd −
10 kwi 20:09
damian: ten drugi nawias skad sie bierze ?
10 kwi 20:24
Tadeusz:
z przekształcenia
10 kwi 20:36
damian: a moglbys mi to jasniej wytlumaczyc ?
10 kwi 20:38
damian: ten drugi nawias po prawej stronie przenosimy na lewa i odejmujemy to −x i −1 tak ?
10 kwi 20:39