Ciągi
łysy: | | π | | π | | cosx | |
Dla jakich x∊(− |
| , |
| ) liczby tgx, 1, |
| w podanej kolejności są trzema |
| | 2 | | 2 | | 1+sinx | |
początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego (an) ? Dla dowolnego n∊N oblicz
sumę an+an+1+...+a2n.
10 kwi 19:42
PW: | | cosx | |
Różnica 1 − tgx musi być równa różnicy |
| − 1 (i dodatkowo założyli, że dodatnia). |
| | 1+sinx | |
Próbowałeś rozwiązać takie równanie?
10 kwi 20:18
łysy: Nie za bardzo ograniam trygony, ale nie próbowałem tego (mógłbyś jakoś bardziej to rozpisać, bo
wiem dlaczego tak, ale w trygonometrii się gubię), lecz próbowałem to zrobić ze wzoru na
środkowy wyraz i przynajmniej mi nic za bardzo nie wychodziło
10 kwi 21:34
PW:
| | cosx | |
1 − tgx = |
| − 1 |
| | 1+sinx | |
| | cosx | | sinx | |
|
| + |
| − 2 = 0 |
| | 1+sinx | | cosx | |
| | cos2x+ sinx + sin2x | |
|
| − 2 = 0 |
| | (1+sinx)cosx | |
| | 1 + sinx | |
|
| − 2 = 0 |
| | (1+sinx)cosx | |
Na zadanym przedziale sinx ≠ −1, a więc po skróceniu ułamka
10 kwi 21:57