Całka
Adam:
∫sin3xdx
Jak taką całkę obliczyć ?
10 kwi 19:39
Krzysiek: sin3x=sinx(1−cos2x)
10 kwi 19:42
Adam: Nie ma innego sposobu ?
10 kwi 19:44
Krzysiek: teraz podstawienie t=sinx
chyba najprostsze rozwiązanie..
10 kwi 19:50
Janek191:
∫ sin
3 x dx = ∫ sin
2 x* sin x dx = całkowanie przez części
u = sin
2 x dv = sin x dx
lub korzystamy z wzoru :
| | 1 | | n −1 | |
∫ sinn x dx = − |
| sinn −1 x*cos x + |
| ∫sinn −2x dx |
| | n | | n | |
więc
| | 1 | | 2 | |
∫ sin3 x dx = − |
| sin2 x*cos x + |
| ∫ sin x dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
= − |
| sinx2*cos x − |
| cos x + C |
| | 3 | | 3 | |
10 kwi 20:10
Janek191:
∫ sin
3 x dx = ∫ sin
2 x* sin x dx = całkowanie przez części
u = sin
2 x dv = sin x dx
lub korzystamy z wzoru :
| | 1 | | n −1 | |
∫ sinn x dx = − |
| sinn −1 x*cos x + |
| ∫sinn −2x dx |
| | n | | n | |
więc
| | 1 | | 2 | |
∫ sin3 x dx = − |
| sin2 x*cos x + |
| ∫ sin x dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
= − |
| sin2x*cos x − |
| cos x + C |
| | 3 | | 3 | |
10 kwi 20:11