Zbadaj czy prosta o równaniu 3x+y+2=0 jest symetralna odcinka A(-4,0) i B=(2,2)
aS :) : Zbadaj czy prosta o równaniu 3x+y+2=0 jest symetralna odcinka A(−4,0) i B=(2,2)
Wiec robilem tak
1.Skorzystałem z wzoru zeby obliczyc prosta przechodząca przez punkty AB:
(y−y
a)(x
b−x
a)=(y
b−y
a)(x−x
a)
i y=−3x+2
Napisałem, że prosta o równaniu y=−3x+2 jest symetralna do odcinka AB, ponieważ współczynnik
kierunkowy jest przeciwny i odwrotny
I tu moje pytanie czy to wystarczy czy trzeba cos jeszcze dopisywać?