Parametr m
Arni: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla któego równanie x2−(m−2)x−m2+2m=0 ma dwa różne
rozwiązania których iloczyn jest większy od m3. Znam założenie Δ>0 i mam problem z deltą bo
wychodzi mi 5m2+4m+4 a to nie ma pierwiastków =/ PRoszę o pomoc
10 kwi 19:21
ZKS:
5m2 + 4m + 4 = m2 + 4m + 4 + 4m2 = (m + 2)2 + 4m2
Widać już coś?
10 kwi 19:23
Arni: no ok czyli pierwiastek to 0?
10 kwi 19:30
ZKS:
Wstaw 0 i zobacz czy Ci wyzeruje to.
10 kwi 19:31
Arni: po prostu nie ma pierwiastków
10 kwi 19:46
Arni: dobra mam już błąd w delcie ,(wiedziałem że coś mi nie pasuje),dzięki za fatygę
10 kwi 19:47
ZKS:
To wyrażenie zawsze jest większe od 0 dla każdego m ∊ R.
(m + 2)2 zeruje się dla m = −2 natomiast 4m2 zeruje się dla m = 0 więc nie zajdzie nam
sytuacja kiedy będzie 0 + 0 = 0.
10 kwi 19:48
ZKS:
Mogłem sprawdzić ale Ci zaufałem że dobrze policzyłeś.
10 kwi 19:49