333
janos: W trójkąt równoramienny o podstawie równej 18 i ramionach długości 27 wpisano okrąg. Punkty
styczności ramion i okręgu
połączono odcinkiem. Wyznacz długość tego odcinka.
10 kwi 18:59
janos: ?
11 kwi 16:55
kochanus_niepospolitus:
także rysunek i także skorzystaj z podobieństwa trójkątów
11 kwi 17:05
janos: nie wiem jak to zrobic
12 kwi 16:52
Janek191:

d = 2 x
12 kwi 17:29
pigor: ..., niech
x= ?− szukana długość odcinka, oraz
r − długość części ramienia Δ od strony jego podstawy, to
r=
12*18= 9 − z tw. o odcinku stycznej z punktu zewnątrz okregu ,
a z podobieństwa (kkk) ΔΔ − odciętego i danego masz np.
x18=
27−927 ⇔
x= 18*
1827= 18*
23= 6*2=
12 . ...
12 kwi 17:33